ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου

Αβραμόπουλος: Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου κι' ότι πρέπει να το αναμορφώσουμε» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν σήμερα, Τρίτη, να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, λόγω των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών «προετοίμασε το έδαφος» το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Στο σημερινό Συμβούλιο είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, αλλά πρόκειται για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

Τώρα είναι η σειρά του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν το έργο για τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ναι μεν οι αφίξεις μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρατηρούνται «πιέσεις» - αν και μη συγκρίσιμες με τα επίπεδα της κρίσης- σε κάποιες μεταναστευτικές οδούς, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και στη Δυτική Μεσόγειο.

Τέλος, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είτε αφορά επιστροφές, είτε επανεισδοχές μεταναστών, διέπεται από την αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ακριβώς ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ