ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ο Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα

Τζανακόπουλος: Ο Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αισιόδοξος ότι ο Ζόραν Ζάεφ «θα κάνει το αποφασιστικό βήμα» και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες» και σημειώνει, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαιώνει, ακόμα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας. Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, επισημαίνει ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ», ενώ προσθέτει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

Για τη λήξη του προγράμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η καθαρή έξοδος, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα «να συρθεί ξανά η χώρα στον βούρκο της λιτότητας και των διαρκών εξωτερικών καταναγκασμών».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δεν θα κριθεί από τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπογραμμίζει ότι το σημαντικό σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του γαλλικού μηχανισμού, αλλά η αρχική επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων.

«Αυτή η επιμήκυνση θα κρίνει κυρίαρχα τη στάση των αγορών και την αξιοπιστία της λύσης», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ