ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το όνομα της γειτονικής χώρας θα είναι «Βόρεια Μακεδονία», χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν θα είναι αμετάφραστο.

«Τα νέα είναι καλά, έχουμε συμφωνία. Έχουμε μια καλή συμφωνία για το όνομα που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (μία ονομασία έναντι όλων) και διασφαλίζει την ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος από πλευράς των Σκοπίων.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Είναι θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, μετά την τελική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει με τον κ. Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για το Σκοπιανό.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή: «Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει απόψε σε διάγγελμα.

Παυλόπουλος: Εναπόκειται στην πΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε

Με τη σειρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι σαφές ως η ευθύνη για το αν πραγματικά η πΓΔΜ εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί «αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη».

«Εναπόκειται στην πΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση. Όπως έγινε γνωστό, στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ