ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Αυτά είναι τα βήματα για την οριστική κύρωση της συμφωνίας

Σκοπιανό: Αυτά είναι τα βήματα για την οριστική κύρωση της συμφωνίας
EPA/VASSIL DONEV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις της χθεσινής ημέρας όσον αφορά το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του γνωστοποίησε πως κατέληξε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την μετονομασία της χώρας του σε «Severna Makedonija», ήτοι «Βόρεια Μακεδονία».

Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι την οριστικοποίηση της εν λόγω συμφωνίας;

Τα βήματα

Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, και πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 16 Ιουνίου.

Επόμενο βήμα είναι η κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας.

Τρίτο βήμα είναι να δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Ε.Ε. προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία». Ο προγραμματισμός αναφέρει πως αυτό θα γίνει στις 25-26 Ιουνίου.

Ακολούθως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. - στις 28-29 του ίδιου μήνα - θα δώσει το πράσινο φως στην «Severna Makedonija», πλέον, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τελευταίο βήμα είναι η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά – στις 11 Ιουλίου – για ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ένωση. Προϋπόθεση αυτού είναι να διενεργηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τέλος να έρθει η συμφωνία προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ