ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πατριωτικό συμφέρον να κλείσουμε τη συμφωνία

Τσίπρας: Πατριωτικό συμφέρον να κλείσουμε τη συμφωνία
@PrimeministerGR

Στην ιστορική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό αναφέρθηκε εκτενώς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε λύση με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς να υποχωρήσει των εθνικών της θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός αποδόμησε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αναγνωρίζει «έθνος Μακεδονικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα περάσει στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία. 

Απάντησε δε, στα ερωτήματα τριών δημοσιογράφων για όλες τις πτυχές της συμφωνίας αλλά και τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δημοψήφισμα για το ονοματολογικό θα είχε νόημα στην Ελλάδα εάν η χώρα μας έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμά της, όπως πρέπει να κάνει η γειτονική χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική κατάκτηση το «Βόρεια Μακεδονία» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Α. Τσίπρας είπε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών.

Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνιαΓια ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή την πληγή ανοιχτή».

Δήλωσε δε, ευτυχής και τυχερός διότι είναι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, έδωσε στον ίδιο και τον Ζόραν Ζάεφ τη δυνατότητα να κάνουν μια ουσιαστική και επίμονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουν ένα θέμα δεκαετιών.

«Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι δημιουργείται ένα μομέντουμ για να νικηθούν οι έμποροι του πατριωτισμού και στις δύο πλευρές.

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα», είπε.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», ενώ σημείωσε πως: «Εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

«Βολές» κατά της αντιπολίτευσης

Σκληρά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας του καταλόγισε «πολιτική τζογαδόρου» και χαρακτήρισε τη στάση του απέναντι στο εθνικό αυτό θέμα «ανεύθυνη».

Μάλιστα, ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε διάφορες θέσεις, τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει άλλες θέσεις στο εξωτερικό και άλλες στο εσωτερικό.

Εκτίμησε δε, ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, τότε θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε: “Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”» είπε ο πρωθυπουργός, παραλληλίζοντας τη στάση του αυτή του Προέδρου της πΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.



Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Εξήγησε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση επειδή είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα, ο κ. Τσίπρας είπα ότι η στάση του στο Βουκουρέστι ήταν «στάση ευθύνης».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει. «Δεν έχουμε μιλήσει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτός να ενημερώσει οποιονδήποτε.

«Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι έμπορος πατριωτισμού»

Αναφερόμενος στη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν «υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει συμφωνία» για το ονοματολογικό.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του. Του ζητά, όπως είπε, να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή που «είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

«Απαράδεκτη ενέργεια η σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών»

Σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια».

Εκτίμησε δε, ότι μετά το πραξικόπημα έχουμε μια «τελείως διαφορετική κατάσταση» στην Τουρκία και έναν «διαφορετικό Ερντογάν». Τόνισε, επίσης, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.

Ωστόσο, τόνισε ότι το πιο κρίσιμο είναι η ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας για πρώτη φορά προσωπικά στις κατηγορίες της Άγκυρας πως είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την άμεση επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ερντογάν λέει ψέματα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Είπε, επίσης, ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει ζητήσει ευθέως τους «8» ως αντάλλαγμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς αλλά πως στη δημόσια ρητορική του, αφήνει να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

«Μικρή σημασία αν θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή όχι»

Από το «μενού» της συζήτησης δεν έλειψαν και τα οικονομικά θέματα, με τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα «κάνουν τους υπολογισμούς τους» και θα δουν «εάν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το 10ετές».

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. «Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, και πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει η χώρα αυτή τη στιγμή στους εταίρους.

«Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που πετύχαμε με τόση μάχη, ας βγει να το πει» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα σήμερα δίνουν τη δυνατότητα με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι υψηλά να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πολύ σοβαρός δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν ελαφρύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ