ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την κατάθεση πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβέρνηση για ψέματα, να ισχυρίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά το τέταρτο μνημόνιο και να εξαπολύει δριμεία προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομία και έκλεισε ανακοινώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

«Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο, που δημιουργεί τετελεσμένα και πολύ δύσκολα θα μπορεί να αλλάξει την επόμενη ημέρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θέματα του «τέταρτου μνημονίου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει λύση στο ονοματολογικό αλλά όχι μια λύση που θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι. Θυμίσω ότι εκεί που ο κ. Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε, όπως και τώρα, ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους…» είπε ο αρχηγός της ΝΔ, και είπε πως η συμφωνία με τα Σκόπια είναι η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι».

«Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι πρόκειται για μια «μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ακόμη μια φορά για ψέματα, λέγοντας ότι το «Severna Μakedonija» δεν υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας.

«Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμη μια -ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως σε αυτή τη συγκυρία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα».

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποδέχεται «Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

«Την ίδια ώρα, οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και καταγράφεται μια δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση, αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί ανοιχτά με τη συμφωνία» είπε ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Οφείλω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό που οδηγείτε τη χώρα με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση και λαϊκή νομιμοποίηση. Η Κ.Ο. της ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Προκαλώ τον κ. Τσίπρα, που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής και να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να τη στηρίξουν στη συμφωνία».

Για το πολυνομοσχέδιο

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι ένα 4ο μνημόνιο αλλά «χωρίς χρηματοδότηση» που «δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια».

«Το δεύτερο κατά σειρά που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου» ανέφερε.

Όπως τόνισε, προβλέπει μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο ενώ καταργεί «ό,τι έχει απομείνει» από το ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο «γαλάζιος» πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εξέφρασε την άποψη ότι «ούτε η κυβέρνηση δεν πιστεύει τις προβλέψεις της».

Εξαπολύοντας νέες βολές κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους, τιμώρησε τις επιχειρήσεις και δημιούργησε μια μεγάλη μάζα «απελπισμένων συμπολιτών».

«Σας βλέπω έτοιμους να τα ψηφίσετε όλα μήπως και κρατήσετε την εξουσία» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ