ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής την ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

2018 06 17T090001Z 1093609413 RC1AFEC97690 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME AGREEMENT


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία τουΜάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ,Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση,Γιοχάνες Χανκαι τηςΡοζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

2018 06 17T085913Z 687817359 RC1F7D9D0D60 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME AGREEMENT


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πρώτος έφθασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποδέχτηκε τον ομόλογό του της πΓΔΜ, που έφθασε λίγα λεπτά αργότερα με σκάφος από την απέναντι πλευρά μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όλοι μαζί πήγαν πεζή στην εξέδρα που στήθηκε στο σημείο και στην οποία υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία.

2018 06 17T082032Z 973173481 RC1433DDE5B0 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME AGREEMENT


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη για να μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ