ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές σε υψηλό επίπεδο για το χρέος λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών»

Επαφές σε υψηλό επίπεδο για το χρέος λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών»
AΠΕ-ΜΠΕ

Σε έναν γύρο επαφών σε ανώτατο επίπεδο έχει επιδοθεί η Αθήνα ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης.

Στις χθεσινές δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα γίνει το τελευταίο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο φαίνεται να προσανατολίζεται σε επιμήκυνση του χρέους κατά επτά με οκτώ χρόνια.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες πως οι πιστωτές της Ελλάδας συγκλίνουν στην ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για το ελληνικό χρέος είναι κατά 80% έτοιμη, ενώ το υπόλοιπο 20% θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Η Αθήνα επιθυμεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά μια δεκαετία. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η Γερμανία συναινεί σε επέκταση επτά - οκτώ ετών, τότε θα πρόκειται για μια ισορροπημένη και συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί αρκετά την Αθήνα.

Θυμίζουμε πως στο Eurogroup της Πέμπτης, το ΔΝΤ θα αποσαφηνίσει τη στάση του, με το επικρατέστερο σενάριο να λέει πως θα παραμείνει στο πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο, ως τεχνικός σύμβουλος και μόνο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, εξετάζονται δύο σενάρια για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 10,4 δισ. ευρώ. Ο πλέον εύκολος τρόπος είναι να συμπεριληφθεί το ποσό στην τελευταία δόση προς την Ελλάδα και να αποπληρώσει εκείνη το Ταμείο. Ο πιο δυσχερής από πολιτικής άποψης - λόγω των αντιδράσεων στην Γερμανία- είναι να γίνει με μέρος από τα αδιάθετα του ESM, ωστόσο το πρώτο σενάριο θεωρείται μέχρι στιγμής το επικρατέστερο.

Το μείγμα για την ελάφρυνση του χρέους

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ), η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ