ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Θα ενταθούν οι επεμβάσεις στα Εξάρχεια

Τόσκας: Θα ενταθούν οι επεμβάσεις στα Εξάρχεια
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Μετά τη δυτική Αττική θα ενταθεί η επέμβαση αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στην αστυνομία για την ηχορύπανση στον λόφο του Στρέφη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του.

Ο κ. Τόσκας απάντησε σε όσα τον κατηγορούν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, σχετικά με την εγκληματικότητα, ενώ έδωσε αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση στο θέμα της ασφάλειας, την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και τα προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ενταθεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «χτυπήματα κάτω από τη μέση», που -όπως είπε- έχει δεχτεί από πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικαστικούς, λόγω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φύλαξή τους, ώστε να διατεθούν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κατηγόρησε μερίδα των ΜΜΕ ότι «πωλούν τον φόβο».

Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχτηκε ότι έχει αυξηθεί η παραβατικότητα από τους «φτωχοδιάβολους» στον δρόμο, την οποία αποδίδει στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στη «σχέση της εξαθλίωσης με την ακροδεξιά, η οποία εκμεταλλεύεται τους δυστυχισμένους ανθρώπους», καθώς και στους κανόνες χρήσης των όπλων από αστυνομικούς και τις εντολές που έχουν για επεμβάσεις, όπου συντελείται παράβαση.

«Έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αλλαγή νοοτροπίας στην αστυνομία και τη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας» είπε ο αν. υπουργός, αλλά δεν έχει εδραιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Ανέφερε ότι πέρσι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 120.000 άτομα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αφέθηκαν ελευθέρα με αναστολή, ενώ αυτό έχει συμβεί επανειλημμένως, προκαλώντας τη δυσφορία των αστυνομικών.

«Έχει μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα και έχουν χτυπηθεί οι μαφίες και οι συμμορίες, για τις οποίες υπάρχει πολύ αυστηρή αντιμετώπιση, αλλά η παραβατικότητα στον δρόμο δεν έχει μειωθεί στον βαθμό που θα θέλαμε» επεσήμανε ο κ. Τόσκας.

Για τη δυτική Αττική είπε ότι εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα και όχι στα Εξάρχεια, που έχει εστιάσει η ΝΔ, και υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τον τελευταίο καιρό, κυρίως στο Ζεφύρι, ενώ πλέον τα περιπολικά πηγαίνουν παντού και εκεί που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους καταυλισμούς Ρομά. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δικαίως οι κάτοικοι του Μενιδίου και άλλων περιοχών δεν έχουν ξεπεράσει το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς -όπως είπε- το εμπόριο ναρκωτικών εξακολουθεί να γίνεται, μετά την ενέργεια του κ. Δένδια να μεταφέρει με πούλμαν τους χρήστες από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ένα νέο «σούπερ μάρκετ».

Αναφέρθηκε ακόμα και στον θάνατο του εννιάχρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να πει τίποτε σε αυτόν τον πατέρα, αλλά τόνισε πως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η έρευνα για τη σύλληψη του δράστη και ταυτόχρονα έχουν γίνει ενέργειες για την αντιμετώπιση των άσκοπων πυροβολισμών, που έχουν μειωθεί εξαιρετικά στην δυτική Αττική.

Είπε ακόμη ότι το θέμα της δυτικής Αττικής δεν είναι μόνο αστυνομικό και πως πρέπει να το δει κανείς συνολικά. Έχουν δημιουργηθεί δομές και από το υπουργείο Παιδείας για να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία και άλλους φορείς, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πιο γρήγορος ρυθμός.

Σε ερώτηση για όσα είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή τον πυροβολισμό από ηλικιωμένο θύμα που πυροβόλησε τον δράστη, πως καλό είναι οι πολίτες να κάνουν πως κοιμούνται αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι τους, ο κ. Τόσκας απάντησε:

Δεν το λέει ο Τόσκας αυτό, αλλά οι διεθνείς αστυνομίες, η Ιντερπόλ και γενικά οι αστυνομικές οδηγίες. Αυτές τις οδηγίες είπα και όχι κάτι δικό μου.

Για τη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς ανέφερε ότι προβλέπεται από συγκεκριμένους κανόνες για τα όρια άμυνας του ίδιου του αστυνομικού, ή πολίτη που κινδυνεύει.

Σχετικά με επιστολή καταστηματαρχών της περιοχής της Ομόνοιας, επιστολή με την οποία του εκφράζουν τους φόβους όλων να κυκλοφορήσουν σε περιοχές του κέντρου, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα στις τουριστικές περιοχές (Ακρόπολη, Φιλοππάπου), αλλά υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους κάτω από την Ομόνοια και αλλά σημεία, που η αστυνομία «το παλεύει με πεζές περιπολίες, οι οποίες σχηματίστηκαν από αστυνομικούς που αποδεσμεύτηκαν από την φύλαξη προσώπων».

Υποστήριξε ότι για τις κινήσεις αυτές έχει δεχτεί πόλεμο και ότι πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τον χτυπούν γι’ άλλα πράγματα, με αφορμή αυτό, αλλά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι από τους δικαστικούς.

Όπως είπε, πριν από δύο χρόνια αφαιρέθηκαν 450 αστυνομικοί από δικαστικούς που είχαν εκδικάσει μια υπόθεση πριν από 15 χρόνια και άλλους που έχουν πεθάνει και φύλαγαν τις χήρες τους και μαζί με τους 800, που αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα, διατέθηκαν σε πεζές περιπολίες και αστυνομικά τμήματα. Είπε ότι ακριβώς για να μην έχει αυτόν τον πόλεμο, τους περισσότερους που αποδέσμευσε ήταν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι δεν απέφυγε τις επιθέσεις.

Για την κριτική που δέχεται για τα Εξάρχεια από την Κίνηση Αλλαγής, ο κ. Τόσκας σχολίασε: «Επειδή άλλαξε όνομα, ξέχασε ότι αυτή είχε τη διακυβέρνηση για πολλά χρόνια και δημιούργησε το πρόβλημα», ενώ παρέπεμψε στα στοιχεία για τις συλλήψεις που έχουν γίνει για ναρκωτικά, αλλά και για επεισόδια και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα ενταθούν.

Σε ό,τι αφορά τις εντολές που λαμβάνουν οι αστυνομικοί, συμπλήρωσε ότι δεν τις δίνει ο ίδιος, όπως τον κατηγορούν, αλλά είναι πάγιες να κάνουν την δουλειά τους και σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία, έδωσε οδηγίες να εφαρμόζονται οι κανόνες, να μην αλλάζει η συμπεριφορά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Πρόσθεσε, δε, πως δεν χρησιμοποίησε την αστυνομία για να χτίσει το πολιτικό του προφίλ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ