ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκουαλτιέρι: Μεγάλη επιτυχία η απόφαση του EG, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μνημόνια

Γκουαλτιέρι: Μεγάλη επιτυχία η απόφαση του EG, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μνημόνια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DOMENIC AQUILINA

Ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Στη Βουλή, όπου είχε κληθεί, ο κ. Γκουαλτιέρι έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, τονίζοντας πως το πακέτο που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup είναι θετικό. «Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μνημόνια, πήρε 15 δις ως «μαξιλαράκι» ρευστότητας και το πακέτο καταδεικνύει ότι είναι πλήρως βιώσιμο βραχυ-μεσοπρόθεσμα», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο, να επισημάνει την ανάγκη ενός «σωστού μείγματος πολιτικής» και να προειδοποιήσει πως πρέπει να συνεχιστούν μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος. «Κι εσείς να κάνετε αυτά που πρέπει κι εμείς να συζητήσουμε την παράταση του προγράμματος Γιούνκερ», είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, απαιτητικό το στόχο για 3,5% πλεονάσματα, σημειώνοντας ωστόσο, πως η Ελλάδα τον έχει υπερβεί και πως ίσως να μην χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Ο κ. Γκουαλτιέρι ανέφερε ακόμη, πως το 2032, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ