ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα

«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα αλλά και κατά του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε παράλληλα για «προκλητικότατη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη» ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «θα ερευνήσουμε που πήγαν όλα τα χρήματα που πήρε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από την Ευρώπη».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη τρίζει και αυτό το οποίο ζούμε τους τελευταίους μήνες και τελευταίες εβδομάδες είναι ένας θίασος του παραλόγου» και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, όσον αφορά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τρίτο πρόγραμμα και καταλαβαίνω την ανάγκη που κάποιοι έχουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Όμως, ούτε ο κ Μοσκοβισί, ούτε κανείς άλλος Ευρωπαίος, δεν θα υποστεί τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου. Το να πανηγυρίζει κανείς για δήθεν επιτυχία του τρίτου προγράμματος, όταν το τρίτο πρόγραμμα ήταν τελείως αχρείαστο, το θεωρώ και υπερβολικό και πιστεύω ότι έχει και ένα στοιχείο πρόκλησης απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Άρα και εγώ θα συνιστούσα με τη σειρά μου σε όλες και σε όλους να αποτυπώσουν την πραγματικότητα αντικειμενικά και να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα που δυστυχώς δεν μοιάζει με τις άλλες χώρες που βγήκαν τα προγράμματα.

Ακόμη είπε ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, διότι ήμασταν και είμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τις καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή», επισημαίνοντας ότι «αυτές οι πρόσθετες περικοπές είναι ένα ακόμα τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα και του μεγάλου κόστους που πρέπει να καταβάλλει η ελληνική κοινωνία από το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015».

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη τρίζει και αυτό το οποίο ζούμε τους τελευταίους μήνες και τελευταίες εβδομάδες είναι ένας θίασος του παραλόγου.»

Όπως πρόσθεσε:

Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο ενώνει και τι είναι αυτό το οποίο χωρίζει τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα, αλλά ένα είναι βέβαιο. Αυτό που τους ενώνει είναι το πάθος και η αγάπη τους για την εξουσία, ενώ είναι επίσης βέβαιο ότι έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψει άλλη πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή και αυτός ο τραγέλαφος, ο οποίος έχει και μία συνταγματική διάσταση, δηλαδή να ισχυρίζεται το μικρό κόμμα του κυβερνητικού εταίρου, ότι δεν στηρίζει κεντρικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα πρέπει να τελειώνει

Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις, η επόμενη κυβέρνηση χρειάζεται μία καθαρή εντολή και η μόνη απάντηση για να μην είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας και αβεβαιότητας, είναι εκλογές το συντομότερο δυνατό

Επίσης, ο «γαλάζιος πρόεδρος» είπε ότι:

Παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την περίπου γραφική προσπάθεια διαφόρων κυβερνητικών στελεχών να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό την ίδια στιγμή που ο κ Τσίπρας συγκυβερνά με την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή που ο κ Τσίπρας με τις κινήσεις του υπήρξε ο μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, διότι είναι αυτός ο οποίος συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτός οποίος κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να ενθαρρύνει τη δημιουργία ακραίων κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας προκαλώντας φυσικά με αυτό τον τρόπο πολιτική αστάθεια.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στην συνέχεια, «όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται και τον ιδεολογικό προσανατολισμό τον δικό μου, αλλά και τη μεγάλη πλατιά απήχηση την οποία έχει η Νέα Δημοκρατία» και συμπλήρωσε:

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη, η οποία σήμερα προσδοκά να μπορέσει να μιλήσει σε όλους εκείνους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι και δικαιολογημένα θα έλεγα από τον κ. Τσίπρα και οι οποίοι πιστεύουν και περιμένουν από μας κάτι τι καλύτερο για την επόμενη μέρα. Σε αυτούς τους πολίτες απευθυνόμαστε με μετριοπάθεια με έναν λόγο συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο, χωρίς ακρότητες, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς εξάρσεις.

Κατόπιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι αυτός, ο οποίος χωρίς δισταγμό επιμένει και επιδιώκει να διχάζει και να χρησιμοποιεί ο ίδιος και αυτοί που του γράφουν τους λόγους του και τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ένα λεξιλόγιο το οποίο δυστυχώς παραπέμπει σε άλλες εποχές και όχι στο μέλλον

Όσον αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για τακτικισμό, τον οποίο όπως είπε, «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσει».

Ακόμη, ανέφερε ότι «έχουμε συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία θα την παρουσιάσουμε, όταν εμείς κρίνουμε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη».

Σχετικά με τα ζητήματα κράτους - εκκλησίας είπε ότι «υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, τα οποία χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν και να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση με την εκκλησία της Ελλάδος και έναν έντιμο διάλογο, αλλά δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ούτε αλλαγή του άρθρου 3 για να γίνει αυτό.»

Με αφορμή την κατάθεση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ότι «έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το νομοσχέδιο, είμαστε κατά της απλής αναλογικής και εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα καταργήσουμε τη σχετική αυτή πρόβλεψη του νομοσχεδίου».

«Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές»

Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί πια για τον Οκτώβριο του 2019 και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με βάση το σύστημα το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.»

Επίσης, είπε ότι «έχω προκαλέσει τον κύριο Τσίπρα να συμφωνήσουμε στην ελάχιστη δυνατή αλλαγή, η οποία μπορεί να γίνει σήμερα και να αφορά τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών, ώστε να συμφωνήσουμε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, αλλά να συμφωνήσουμε ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα από τις επόμενες εθνικές εκλογές σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι διαμένουν εκτός Ελλάδος να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους, διότι είναι μία ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «εδώ και ενάμιση μήνα έχω καταθέσει αίτημα προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, αλλά ο κ. Βούτσης αρνείται να προγραμματίσει τη σχετική συζήτηση σε συνεννόηση προφανώς με την κυβερνητική πλειοψηφία.»

Πρόκειται, συνέχισε, «για μία ακόμα βάναυση παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, όπως είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και από τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με συναντήσεις που είχε στο παρελθόν με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «συμμετείχα σε μία κοινωνική εκδήλωση με τον κ. Φρουζή πολύ πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «αν κάποιος έχει διάθεση να αφήσει κάποιο υπονοούμενο για αυτό ας έχει το θάρρος να το κάνει ανοιχτά.»

Όσον αφορά στο θέμα της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η τάση της κυβέρνησης να προαναγγέλλει μέσα από γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα διώξεις και αποκαλύψεις είναι ενδεικτική του τρόπου τον αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» και πρόσθεσε:

Εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση της Novartis, είπαμε όλα στο φως να τα ψάξει όλα η δικαιοσύνη, δεν επιχειρήσαμε να καλύψουμε τίποτα. Είπαμε όμως από την άλλη ότι το γεγονός ότι στήθηκε μία ολόκληρη σκευωρία ήρθανε 10 πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, εκτέθηκαν, διασύρθηκαν μόνο και μόνο για να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και συνιστά μία άθλια κυβερνητική σκευωρία. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη.

Όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο «το ερώτημα το οποίο έθεσα ήταν γιατί έπρεπε να περάσουν από τη διαδικασία της Βουλής 10 άνθρωποι χωρίς καμία ουσιαστική ένδειξη να διασυρθούν και να πρέπει να αποδεικνύουν την αθωότητά τους», αναρωτώμενος «ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μονίμως έχουν προσβάσεις σε δικογραφίες και διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με επικείμενες διώξεις».

Όπως συμπλήρωσε, «υπάρχει προκλητικότατη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα και αυτό συνιστά μία σημαντική οπισθοχώρηση στα ζητήματα του κράτους δικαίου μία οπισθοχώρηση η οποία μας κάνει να πιστεύουμε και να ισχυριζόμαστε ότι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά και την ίδια την πορεία της δημοκρατίας μας, η οποία δυστυχώς υπονομεύεται σταθερά από τις πρακτικές αυτής της κυβέρνησης η οποία συνομιλεί ανοικτά με ένα παρακράτος το οποίο, δυστυχώς για τη δημοκρατία μας, η ίδια συνειδητά συντηρεί».

«Δεν ξέρω τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για το προσφυγικό»

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ξέρω τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, κανείς δεν μας έχει ενημερώσει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε μέσα από διαρροές», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή.» Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «έχω κατακρίνει πολλές φορές και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα την στάση χωρών, όπως η Ουγγαρία λέγοντας ξεκάθαρα στις χώρες του Βίσεγκραντ ότι δεν μπορείτε να βγάζετε την ουρά σας απέξω και να θεωρείτε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους υπόλοιπους».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει μηδενική αξιοπιστία στο ζήτημα του προσφυγικού», προσθέτοντας ότι «έχει διαχειριστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, τα πάρα πολλά χρήματα τα οποία πήρε από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ