ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Πατούλη-Αγοραστού στον «Κλεισθένη»

Κριτική Πατούλη-Αγοραστού στον «Κλεισθένη»
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα, οδηγώντας σε ακυβερνησία τους δήμους, εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της πλειονότητας των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να υποστηρίζει ότι σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των τοπικών κοινωνιών.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, θα διαλύσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα επιβαρύνει τους πολίτες», είπε και έκανε λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα» και «παράνοια».

Ακυβερνησία προέβλεψε ότι θα επιφέρει η απλή αναλογική και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα, έχει μία και μόνο αποστολή, την αποστολή της αρχής της αποτελεσματικότητας και στο νομοσχέδιο αυτό δεν τηρείται», υποστήριξε.

Θετικοί εμφανίστηκαν εκπρόσωποι μικρών δήμων και νησιών, διατυπώνοντας ωστόσο, παρατηρήσεις σε επιμέρους άρθρα.

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την ερώτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς τους κ.κ. Πατούλη και Αγοραστό για την αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων. «Να μου πείτε ευθαρσώς ποια είναι η θέση σας, πως τοποθετείστε στο 1 προς 5 του Κυριάκου Μητσοτάκη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Οφείλετε να δώσετε το δικαίωμα στους δήμους, που αυτοί πληρώνουν, να πάρουν μέσω ΑΣΕΠ όσους χρειάζονται χωρίς παρεμβολές», απάντησε ο κ. Πατούλης και στην αναφορά του κ. Σκουρλέτη πως έκανε καμπάνια 300.000 με χρήματα των πολιτών, επικράτησε πανδαιμόνιο.

«Ντροπή σας, είστε λαϊκιστής, ντροπή σας…», φώναξε ο Γιώργος Πατούλης με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά πως εδώ δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά Βουλή και θα έπρεπε να δείχνει σεβασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ