ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έρθει εντός του 2018 λέει ο Σκουρλέτης

Η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έρθει εντός του 2018 λέει ο Σκουρλέτης
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ως μια χειρονομία καλής θέλησης προς τη ΝΔ για να στηρίξει -όπως διαρρέεται- την πρόταση για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής ερμηνεύθηκε η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, ότι η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη Ι», διέψευσε ότι η ρύθμιση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο, πως πρέπει να βρεθεί μία ασφαλής και σύννομη μέθοδος. «Έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να εκφράζονται στις βουλευτικές εκλογές», είπε και κάλεσε τη ΝΔ να μην συσχετίζει το θέμα με την θετική στάση στην κατάτμηση των περιφερειών.

«Η ΝΔ θα καταλάβει πως πρέπει να υποστηρίξει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, ώστε να συγκεντρώσει η διάταξη πάνω από 200 ψήφους για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Μακάρι οι δεύτερες σκέψεις στη ΝΔ να είναι πιο ώριμες από τις πρώτες και σε ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι.

Μετά ωστόσο, τη δήλωση του Πάνου Καμμένου για το πλαφόν 3% για την είσοδο δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απάντηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ για ψήφο κατά συνείδηση, ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη στάση.

Με δεδομένη την θετική στάση του ΚΚΕ η ρύθμιση για την απλή αναλογική δεν κινδυνεύει με καταψήφιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ