ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Σήμερα η απόφαση για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τζανακόπουλος: Σήμερα η απόφαση για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως εντός της ημέρας θα κριθεί εάν τελικώς θα υπάρξει τετ-α-τετ.

Κατά τη διάρκεια του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο για τη νίκη του στις εκλογές, οι δύο άντρες συμφώνησαν να συναντηθούν, ωστόσο, δεν έχει κλείσει κάποιο συγκεκριμένο «ραντεβού».

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με αυτό του Ερντογάν για να αποφασιστεί τι θα γίνει τελικώς.

Αναφερόμενος στην ίδια τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός «έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες».

Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

Αιχμές για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Σχολίασε ότι «με δεδομένο όμως την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα περιμέναμε από τη ΝΔ που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η «πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα -και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο- να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010- 2014».

Στη Βουλή σήμερα το ν/σ του υπουργείου Εργασίας

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα, Τρίτη, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας.

Ανέφερε ότι με βάση αυτό δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής αλλά και με δυνατότητα έκπτωσης προστίμου μόνο εφόσον προσληφθεί άμεσα ο εργαζόμενος σε θέση πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, αφορά την καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

Ακόμη, εμπεριέχει και ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση και μαθητεία αλλά και για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων αλλά και ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων. Έρχεται δε σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ