ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει και ανακτά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει  και ανακτά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης από το 2010 και για τα επόμενα οκτώ χρόνια, η Ελλάδα απώλεσε ένα «σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής και δυναμικής» και του ρόλου της στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα «η Ελλάδα επιστρέφει».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», ο κ. Τσίπρας είπε ότι μέχρι φέτος η Ελλάδα δεν συμμετείχε.

«Φέτος, για πρώτη φορά όχι μόνον εκλήθη να παραστεί, αλλά εκλήθη ως μόνιμο πλέον μέλος σε αυτή τη Διαδικασία, που αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Πέραν του γεγονότος ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτό τον ηγετικό ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, συζητήσαμε και προτάθηκαν και πολύ σημαντικά project, έργα δηλαδή, που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα μεταφορική, ενεργειακή, ψηφιακή, της Βορείου Ελλάδας με τα Βαλκάνια».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες για την οικονομική ενίσχυση αυτών των έργων, καθώς και την οικονομική ενίσχυση έργων που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών και της επιχειρηματικότητας των δύο πλευρών.

«Θέλω με δύο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα οικονομική των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, η περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη Βαλκανική» είπε ο πρωθυπουργός.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα πράγματα αλλάζουν»

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εξήλθε της κρίσης επειδή επέμεινε πως η απάντηση δεν είναι ο εθνικισμός.

«Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το 2014 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε το «πάγωμα της διεύρυνσης».

«Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσιπρας, «πλέον τα πράγματα αλλάζουν». «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, προτάσσει τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας.

- Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό, που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).
- Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)
- Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)
- Την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ