ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανταλλαγή «πυρών» για τις δηλώσεις Χαν

Ανταλλαγή «πυρών» για τις δηλώσεις Χαν
ΕUROKINISSI/EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στο «στόχαστρο» κυβερνητικών κύκλων βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη φορά με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, και συμπληρώνουν: «Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μια πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στη ΝΔ απάντησε «δυστυχώς η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη».

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…» έλεγαν σκωπτικά οι ίδιοι κύκλοι.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά του πρωθυπουργού, του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Σε ομιλία του σε Think Tank, o Επίτροπος Διεύρυνσης μίλησε για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, ο κ. Χαν έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας».

«...Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σε διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς με για το θέμα, τόνισε ότι ο επίτροπος «σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας».

Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ