ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» και στη Βουλή για τις δηλώσεις Χαν

«Θύελλα» και στη Βουλή για τις δηλώσεις Χαν
(Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν στη Βουλή, με κυβερνητικούς βουλευτές και μέλη της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν εκατέρωθεν «πυρά».

Η κυβέρνηση απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως κάνει ότι δεν ακούει τις απαντήσεις που δόθηκαν απόψε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παίζει αντιπολιτευτικά παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι εγείρεται μείζον θέμα με τη «ρουκέτα που εξαπέλυσε ο επίτροπος Περιφερειών της ΕΕ όταν έκανε λόγο για αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας».

«Η εκπρόσωπός του μπορεί να απάντησε και να είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε ο επίτροπος σε αλλαγές συνόρων αλλά εγώ τον άκουσα να λέει ότι εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες. Εγείρεται μείζον ζήτημα» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία γι΄αυτές τις δηλώσεις και η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί.

«Παρακαλώ πολύ να είστε πιο προσεκτικοί. Η ίδια η Κομισιόν έχει απαντήσει. Ουδέποτε μίλησε για αλλαγή συνόρων ο επίτροπος. Έχει απαντήσει η Κομισιόν, αυτό που ετέθη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διμερείς συμφωνίες πριν από πιθανή διεύρυνση της ΕΕ. Και αυτό αφορά κυρίως τις ΑΟΖ, και βεβαίως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αν δεν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Αρκετά με την κινδυνολογία» παρενέβη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.

«Στα εθνικά ζητήματα χρειάζεται σοβαρότητα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και συνέχισε στρεφόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν μπορεί να ερχόσαστε εδώ πέρα χωρίς να έχετε διασταυρώσει μια πληροφορία και να παίζετε το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου σε αυτά τα ζητήματα, ως παράταξη, και δεν είναι προσωπικό αυτό». Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι έχουν βγει διαψεύσεις και έχει υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Ερχόσαστε να κάνετε τι; Νομίζετε ότι προσφέρετε στην εθνική υπόθεση με το να λέτε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει θέμα συνόρων; Για σκεφτείτε σας παρακαλώ πολύ! Μέχρι που θα φτάσει αυτή η αντιπολιτευτική τύφλωση! Χρειάζεται λίγη σοβαρότητα! Όλα στο βωμό του εντυπωσιασμού; Έλεος!» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Συνέβη και σε εμένα να ακούσω από τα δελτία ειδήσεων αυτούσια τη δήλωση του κ. Χαν. Είναι ακατανόητο να κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψευδολογεί, όταν από τα χείλη του συγκεκριμένου επιτρόπου βγήκαν αυτά, θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται να γινόμαστε αντικείμενο τέτοιων επιθέσεων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Βεβαίως έσπευσε η επιτροπή και έκανε αυτή τη διευκρίνιση αλλά υπάρχει ζήτημα, διότι ο κ. Χαν δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όταν έχει ένα συγκεκριμένο αξίωμα πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τα λόγια του. Ο κ. Χαν είναι εκτεθειμένος απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και εμείς καλούμε να δώσει εξηγήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ