ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναστολή άσκησης καθηκόντων έθεσε το υπουργικό συμβούλιο την Κατερίνα Σαββαΐδου

Σε αναστολή άσκησης καθηκόντων έθεσε το υπουργικό συμβούλιο την Κατερίνα Σαββαΐδου
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αργία τέθηκε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η αναστολή άσκησης καθηκόντων της επιβλήθηκε με την επίκληση διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Μετά την άρνηση της κ. Σαββαΐδου να παραιτηθεί από την θέση της και την δημοσιοποίηση των θέσεων της, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε έναν ειδικό ελιγμό και επικαλούμενο το άρθρο 104 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα την έθεσε σε αργία με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, λέει η Γεροβασίλη

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τεθεί σε αργία ο υπάλληλος κατά του οποίου έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα ή του έχει ασκηθεί με την ιδιότητα του μέλους υπηρεσιακού συμβουλίου και συλλογικού οργάνου πειθαρχική δίωξη για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους ή για το παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας.

Βάσει του Κώδικα, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας, μπορεί να επιβληθεί στον υπάλληλο από τον άμεσο πειθαρχικώς προϊστάμενό του το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, ακόμη και πριν επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο. Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της πράξης με την οποία ο υπάλληλος τίθεται σε αργία είναι, κατά περίπτωση, ο οικείος υπουργός ή το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης ή ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης, αν δεν υπάρχει μονομελές όργανο διοίκησης.

Η θέση της κ. Σαββαΐδου σε αργία θα συνεπάγεται πως εκείνη θα απέχει από την άσκηση των κύριων και παρεπόμενων καθηκόντων της και θα λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών της.

Εάν η ίδια δεν παραιτηθεί ή εάν δεν ενεργοποιηθούν άλλες διατάξεις που να δικαιολογούν την αποχώρησή της από την θέση της επικεφαλής της ΓΓΔΕ μετά την πάροδο ενός έτους θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση για τη συνέχιση ή μη της αργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η κ. Σαββαΐδου θα αναμένει να της κοινοποιηθεί η πράξη της διοίκησης προκειμένου να την εξετάσει με τους δικηγόρους της.

Υπογραμμίζεται πως η υφιστάμενη νομοθεσία για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιτρέπει την απομάκρυνσή του επικεφαλής μόνον εφόσον παραιτηθεί, καταδικαστεί για αποδεδειγμένη απιστία έναν τι των συμφερόντων του Δημοσίου ή δεν επιτύχει σε βάθος διετίας συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους.

Μετά την εξέλιξη αυτή είναι άγνωστο το εάν η προγραμματισμένη συνάντησης της κ. Σαββαΐδου με τους θεσμούς θα διεξαχθεί κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ