ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές

Τζανακόπουλος για Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπόθεση «καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Παράλληλα, τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το ζήτημα ως διαπραγματευτικό εργαλείο, πράγμα «απαράδεκτο», καθώς, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε χαρακτηριστικά: «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια». Εξέφρασε και την ελπίδα του για μεταστροφή της στάσης της γείτονος χώρας, σύντομα.

«Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαντλεί «όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τουρκική κυβέρνηση».

Όπως είπε ο υπουργός, μετά τη νίκη στις εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νιώθει αρκετά ασφαλής» και αυτό δημιουργεί ελπίδες για χαλάρωση της έντασης. «Νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών», είπε.

Αναφερόμενος στην φορολογική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «υπάρχει η προοπτική να δούμε από το 2019 μια πολιτική στοχευμένων παρεμβάσεων και φοροελαφρύνσεων, όχι με την λογική του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του υπερπλεονάσματος, αλλά με μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, καθώς έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων.

Ο ίδιος τόνισε πως η στάση της Γερμανίας όσον αφορά την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η χώρα «αλλάζει σελίδα» μετά τις 20 Αυγούστου και το τέλος των μνημονίων, είπε και υπογράμμισε ότι αφού ζητούνται ισοδύναμα, δίνεται η δυνατότητα το μέτρο να διατηρηθεί και το 2019. Επίσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα ισοδύναμα μέτρα που ζητήθηκαν για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολοκληρώνοντας και αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών, είπε πως οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 και τόνισε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ