ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eτοιμάζεται το κυβερνητικό «λίφτινγκ»

Eτοιμάζεται το κυβερνητικό «λίφτινγκ»
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με βάση τα στοιχεία για την αξιολόγηση των υπουργών που κρατά ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και το προσωπικό «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ως γνωστόν, το λεγόμενο ερωτηματολόγιο Μπαλαούρα, με το οποίο οι βουλευτές θα έπρεπε να βαθμολογούν τους υπουργούς για την απόδοσή τους δεν προχώρησε αφού δεν έγινε αποδεκτό από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η αξιολόγηση των υπουργών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έχουν προσχωρήσει οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και από το σύστημα παρακολούθησης που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την απόδοσή τους.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται και θα πληροί μεταξύ άλλων τα εξής κριτήρια:

- Την ηλικιακή ανανέωση. Ο πρωθυπουργός έχοντας το παράδειγμα νέων και εργατικών στελεχών όπως οι Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήματα με περισσότερους νέους σε ηλικία υπουργούς
- Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Με την σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού να τείνει χείρα φιλία και να «ανοίξει» το κόμμα σε όλους τους προοδευτικούς χώρους, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα προβεβλημένα στελέχη των σοσιαλιστών
- Την αναβάθμιση κομματικών στελεχών
- Την ολοκλήρωση κύκλων πολιτικών ώστε να μην διαταραχθεί το έργο των υπουργείων
- Την διατήρηση της αναλογίας υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πιθανή την αλλαγή προσώπων δίχως όμως να διαταραχθεί η ισορροπία της συγκυβέρνησης
- Το στοίχημα της ανάπτυξης θα είναι το καθοριστικό σημείο του ανασχηματισμού αφού το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού μεταφέρεται εκεί, ενώ τόσο η παρακολούθηση των αναπτυξιακών πολιτικών όσο και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων στρωμάτων θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με αυτό τον καμβά, ο κ. Τσίπρας θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του όταν το κρίνει σκόπιμο, δίχως να αποκλείεται αυτές να ανακοινωθούν νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε έναν επικοινωνιακό αιφνιδιασμό που παραδοσιακά αποτελεί ατού για κάθε πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ