ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστόλου: Σε έξι μήνες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών

Αποστόλου: Σε έξι μήνες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι καταγραφές και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας, ώστε σε χρονικό διάστημα 6-7 μηνών να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι οι αγρότες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία που λέγεται ΨΕΑ ώστε να αποζημιωθούν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο όπως ανέφερε η διαδικασία αυτή είναι πιο χρονοβόρα και ο χρόνος αποζημίωσης μπορεί να κυμανθεί από ένα έως δύο χρόνια. Σχετικά με τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν καμφθεί οι διαφωνίες μεταξύ παραγωγών και ΕΛΓΑ και στο προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθούν 8,5 εκατ. για την αποζημίωσή τους.

Ερωτηθείς για το τι γίνεται όσον αφορά τα προϊόντα με ΠΟΠ ονομασία ή γεωγραφικής προέλευσης σε συνάρτηση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός τόνισε ότι τα προϊόντα αυτά είναι χαρακτηρισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι δέσμευσή της ότι τη χρήση της ονομασίας αυτών δεν θα το κάνουν άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

Απο κει και πέρα, είπε ο κ. Αποστόλου, αν υπάρχουν εμπορικές ονομασίες πρεπει οπωσδήποτε οι ενδιαφερόμενοι να κατοχυρώσουν τις ονομασίες αυτές. Αυτο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, σημείωσε ο υπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ