ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Εγκαινιάζεται νέα περίοδος συνεργασίας με την Αίγυπτο

Αλ. Τσίπρας: Εγκαινιάζεται νέα περίοδος συνεργασίας με την Αίγυπτο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι στο μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην Ελλάδα, η επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον κ. Σίσι στην Ελλάδα και στέλνοντας ευχές για εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα.

Αφού πρόσθεσε πως οι δύο λαοί και οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί έχουν μια μακρά παράδοση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο κ. Σίσι ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την ευκαιρία που του δίνει να συναντηθούν προσθέτοντας πως "από τότε που ξεκίνησε η αρχαία ιστορία και ο πολιτισμός οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές".

Σημείωσε παράλληλα ότι οι θέσεις της Ελλάδας ήταν πάντα θετικές απέναντι στη χώρα του, κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και είχε επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο με τον ΠτΔ να μιλάει για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως, παρά μόνον εκείνο το οποίο της ανήκει, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση ως προς αυτό που πραγματικά της ανήκει. «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ