ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά Αττική: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

Φωτιά Αττική: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική
EUROKINISSI

Νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις μετά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και να συντονιστούν τα επόμενα βήματα

Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Χουλιαράκης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών, Ραφήνας, Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα.

Η διαχείριση, ο συντονισμός και η εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πύρινη κόλαση της Αττικής αποτέλεσαν, άλλωστε, από τις πρώτες ώρες τον κεντρικό στόχο του κυβερνητικού επιτελείου σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.

Κατά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε το μισό υπουργικό συμβούλιο, η έμφαση δόθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων τα οποία ανακοίνωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων, η ελάφρυνσή τους από οικονομικά και φορολογικά βάρη αλλά και η περιφρούρηση των περιουσιών τους .

Η ικανοποίηση από το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δεδομένη, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την ταχύτητα των ανέμων δίνουν ενδείξεις πως έγινε από πλευράς των επιχειρησιακών δυνάμεων ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα.

Όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του, η πολιτεία θα επιδείξει μέριμνα στους πληγέντες αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς να απαντηθεί.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκαναν λόγο για μια πρώτη εικόνα ασύμμετρου φαινομένου, χαρακτηρισμός που δεν αφήνει υπόνοιες πως πρόκειται για οργανωμένο εμπρησμό, αλλά αποτυπώνει μια κατάσταση η οποία ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπήρξαν επί μέρους εμπρησμοί από αμέλεια ή δόλο, ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν ανακριτικά τμήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που έχουν λάβει τις αντίστοιχες εντολές από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σιωπητήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση του κόμματος να αποτρέψει τους βουλευτές του από το να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εχθές, με το σκεπτικό πως το πρώτο μέλημα των στελεχών του κόμματος είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής. Την ίδια «οδηγία» ακολούθησαν και οι υπουργοί της κυβέρνησης με απολύτως φειδωλές και περιορισμένες δηλώσεις αποκλειστικά και μόνο για πρακτικά και επιχειρησιακά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ