ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα στους πληγέντες για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα στους πληγέντες για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και ανήκουν στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν προτεραιότητα οι αιτήσεις τους, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουν τις συντάξεις τους τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές άνευ άλλης προϋποθέσεως.

Επισήμανε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν συνδέονται με το ζήτημα της μη επιπλέον επιβάρυνσης των συνταξιούχων που έχει τεθεί και σχετίζεται με την απομείωση της προσωπικής διαφοράς για το 2019 και δεν αναιρείται το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε και αυτή τη χθεσινή άποψη που εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές. «Νομίζω ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου απέδειξε επαρκώς το αναπόφευκτο αυτού του γεγονότος δηλαδή τις εξαιρετικά ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, τους ακραίους ανέμους, την τεράστια ταχύτητα που ανέπτυξε η φωτιά και την τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης της και απέδειξε την ταχύτητα με την οποία έδρασε η πυροσβεστική με τη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεων της» εκτίμησε.

Στάθηκε, επίσης, στην αναφορά του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. «Ασφαλώς όταν έχεις μια τέτοια καταστροφή που χάνονται ανθρώπινες ζωές μόνο με θλίψη στέκεται κανείς μπροστά σε αυτό το γεγονός» σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τα οποία είναι πρόσθετα των μέτρων που ήδη ισχύουν.

«Έχουμε συνολικά πέντε κατηγορίες μέτρων, μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ειδικά μέτρα για τους συγγενείς των θανόντων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ιδιωτικών περιουσιών που καταστράφηκαν αλλά και των δημόσιων υποδομών και μια σειρά από άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση των πληγέντων» εξήγησε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα δοθούν 5000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, ενώ το ποσό αυτό θα είναι 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχασε τη δουλειά του διότι καταστράφηκε για παράδειγμα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ.

Επίσης, για τους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δοθούν δύο επιπλέον συντάξεις τόσο από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή επικουρικές συντάξεις, όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ), δηλαδή μερίσματα.

«Άρα θα έχουμε επιπλέον των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν συν δύο συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, 27 Ιουνίου, θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου. Σε αυτές δεν θα δουν τώρα τις δύο επιπλέον συντάξεις οι πληγέντες αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνονται και τα 1200 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή θα ενισχύσει και αυτή τους πληγέντες.

Για τα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης, τόνισε ότι προβλέπονται τα εξής:

Για τη διευκόλυνση των πληγέντων αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρυθμίσεων και δόσεων εκκαθάρισης, από 1η Ιουλίου και για 6 μήνες. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τρέχουσες εισφορές αλλά και οφειλές που έχουν για 6 μήνες από τώρα, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα μπορούν να τις καταβάλουν από 01.01/2019 και σε δόσεις. «Μάλιστα, έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε εφόσον κανείς είναι και σε ρύθμιση οφειλών να μην του πέσουν μετά όλα μαζί αλλά προβλέπουμε ότι θα έχουμε διαφορετικές δόσεις αποπληρωμής αυτών των εισφορών».

Επίσης, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους πληγέντες άνευ άλλων προϋποθέσεων, ενώ κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες εισφορές που ενδεχομένως να είχαν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε η υπουργός «κάναμε μια σχετική έρευνα και υπάρχουν αρκετοί δανειολήπτες του ΟΕΚ στην περιοχή και για αυτούς αναστέλλεται η καταβολή δόσεων έως και 36 μήνες ενώ δίνουμε και παράταση στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στις ρυθμίσεις για έναν επιπλέον χρόνο», ενώ επανέλαβε χθεσινή της δήλωση ότι όλα τα μέτρα είναι απολύτως προϋπολογισμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ