ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν

Τόσκας: Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν»: αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ισχυριζόμενος, ωστόσο, ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να εντοπιστούν και «μάλιστα πολλά».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, και ερωτηθείς για το εάν εμμένει στην παραίτησή του, ο κ. Τόσκας είπε: «Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά, ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τόσκας δήλωσε, επίσης, ότι και ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

«Λάθη στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας καταστροφής μπορεί στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα να βρούμε και αρκετά. Το θέμα είναι, όμως, ότι σε γενική κατεύθυνση όλος αυτός ο κόσμος, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί, έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν» είπε ο ίδιος.

Σημείωσε δε, πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι τώρα η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων.

«Δόθηκαν οι κατευθύνσεις σε πέντε πλευρές που αφορούν την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε εθνικό επίπεδο ώστε να μην συνεχίσει αυτό το άναρχο περιβάλλον της δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας για να είναι ακόμη πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα αφορούσαν θέματα οικονομικής ενίσχυσης», σχολίασε ο κ. Τόσκας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο επικεφαλής πυροσβέστης στο Μάτι πρότεινε εκκένωση, με την εντολή να μεταφέρεται στον Δήμαρχο όταν η φλόγες ήταν ακόμη στον Νέο Βουτζά.

Ωστόσο, όπως είπε, σε μιάμιση ώρα είναι αδύνατο να εκκενωθούν 20.000 άνθρωποι.

«Επειδή ήμουν συνέχεια στο κέντρο και έβλεπα τον αγώνα των πυροσβεστών και των αστυνομικών, οι 15.000 περίπου άνθρωποι που έφυγαν από την περιοχή πώς έφυγαν; Δεν έφυγαν με σχέδιο συγκεκριμένο αλλά έφυγαν με τη διευκόλυνση των αστυνομικών αρχών. 1.200 παιδάκια από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και οδηγήθηκαν μέσω του Διονύσου σε ασφαλή χώρο, δεν είναι μια οργανωμένη επιχείρηση; 20.000 κόσμος ή 15.000 κόσμος δεν μπορεί να εκκενωθεί σε μιάμιση ώρα. Βρείτε μου παγκόσμιο περιστατικό, παγκόσμια αντίστοιχη περίπτωση και τότε το συζητάμε» είπε ο κ. Τόσκας.

Ερωτηθείς για τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στη Βουλή για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Το καλύτερο σχέδιο του κόσμου να υπήρχε, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να περιλάμβανε διεύρυνση επαρχιακών δρόμων για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, να αλλάζει όλη τη δόμηση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και να δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό κλίμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ