ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα μέτρα ενίσχυσης για τους πυρόπληκτους

Στη Βουλή τα μέτρα ενίσχυσης για τους πυρόπληκτους
(Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όλων όσοι επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στην Αττική, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. 

Επί της ουσίας πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα:
1.α. Επεκτείνεται η εφαρμογή της μνημονευόμενης κ.υ.α. (οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές) για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων (όχι μόνον πρώτη κατοικία) που επλήγη από τις πυρκαγιές. Με την εν λόγω κ.υ.α., μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή/και άτομο με αναπηρία.
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσυσκευής και
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ, σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού.
β. Προβλέπεται ότι οι ως άνω δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή της Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/1986, όπως προβλέπεται στην αναφερόμενη κ.υ.α.
γ. Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης και επανακαθορίζεται ο συντελεστής υπολογισμού αυτών.
δ. Για τις κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις, εφαρμόζεται η διάταξη του αρ.271 του ν.4555/2018, σύμφωνα με την οποία:
• οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών,
• οι σχετικές οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς, καταβάλλονται εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ