ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς Μαξίμου η παραίτηση Τόσκα

Πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς Μαξίμου η παραίτηση Τόσκα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)φωτογραφία αρχείου

Δεν αλλάζουν ουσιαστικά οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη χθεσινή παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη αποφασίσει ότι ο κ. Τόσκας δεν θα ήταν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό θα προέκυπτε μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η λαϊκή κατακραυγή, οι κακοί χειρισμοί και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες, ήταν ορισμένοι από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός είχε πάρει αυτή την απόφαση, την οποία «πρόλαβε» η παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις αρμοδιότητες του υπουργείου στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όμως αυτό δεν θα κρατήσει για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς είναι βέβαιο ότι πριν την ΔΕΘ θα ανακοινωθεί όχι μόνο νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και νέα δομή στα υπουργεία.

Επιπλέον, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μετά τον κ. Τόσκα ο επόμενος που θα δει την πόρτα της εξόδου είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ενώ καθόλου άνετα δεν πρέπει να αισθάνονται οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πιθανώς και με άλλο όνομα) θα μετατραπεί εκ νέου σε υπουργείο, φεύγοντας από την ευθύνη του Εσωτερικών. Ήδη, μάλιστα γίνονται οι πρώτες σκέψεις για το άτομο που θα αναλάβει την ευθύνη και το οποίο θα κληθεί αμέσως να περάσει ένα πρώτο μεγάλο τεστ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείεται στο συγκεκριμένο υπουργείο να μετατεθεί έμπειρο κομματικό στέλεχος, πιθανώς και νυν υπουργός, ο οποίος θεωρείται αρκετά επιτυχημένος στο έργο του.

Από δω και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες επιθυμούν να δώσουν το σήμα ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των πληγέντων και τις πολεοδομικές παραβάσεις στην Αττική αλλά και στο οικονομικό πεδίο, όπου δίνεται η μάχη για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται ότι θα γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές και ανασύσταση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν πριν τον ανασχηματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ