ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η τριμερής συνάντηση μήνημα ειρήνης και σταθερότητας

Τσίπρας: Η τριμερής συνάντηση μήνημα ειρήνης και σταθερότητας
Οι κ.κ. Αλ Σίσι, Αναστασιάδης και Τσίπρας EUROKINISSI/Andrea Bonetti

Στη «Διακήρυξη της Αθήνας» που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης, με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, κατά την τρίτη τριμερή συνεργασία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως συζητήθηκε η δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, οι εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση ειρήνευσης στην Συρία, η ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης και των αιτιών της.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, εξέφρασε την ανησυχία του για τον νέο κύκλο βίας που έχει ξεσπάσει στην περιοχή ενώ ζήτησε την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από την συνεργασία Ε.Ε.- Αιγύπτου ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της τελευταίας κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσίπρας επιπλέον αναφέρθηκε στα δίκτυα που ενώνουν τις τρεις χώρες και μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, η ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ, η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, οι αγωγοί ενέργειας ΤΑΠ και IGB ενώ είπε πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση των ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου χωρίς τον αποκλεισμό τρίτων χωρών, ενώ απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για οριοθέτηση των ΑΟΖ και συνέργειες με κοινά οφέλη.

«Εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι όσα συμφωνηθούν σήμερα θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προόδου.»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι συναντήσεις σταματούν πια να είναι θεωρητικές αλλά η επόμενη θα αποτελέσει το επιστέγασμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων ενώ προανήγγειλε πως στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόκληση του Αλ-Σίσι στο Κάιρο, τον επόμενο χρόνο, θα παρουσιαστεί το εξειδικευμένο έργο με τα εγκαίνια συγκεκριμένων έργων.

Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνάντηση αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών και συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών, στη συνεργασία και στον συντονισμό για διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία έχει στόχο την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ