ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι κινήσεις Τσίπρα για κυβερνητική ανασύνταξη

Oι κινήσεις Τσίπρα για κυβερνητική ανασύνταξη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση ανασυντάσσει τις δυνάμεις της. Στο κεντρικό σχεδιασμό της η ανάδειξη θετικών ειδήσεων και η ανακοίνωση στρατηγικών μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας ώστε να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά και αμετάκλητα από τα Μνημόνια και ότι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στη δίνη της ύφεσης.

Μετά το πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα της κυβέρνησης λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στόχος τώρα είναι η αποκατάσταση αυτής της εικόνας μέσα από στοχευμένες εξαγγελίες που θα αφορούν τόσο τους πυρόπληκτους της περιοχής όσο και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο» της κρίσης.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών άλλαξε την ατζέντα κι έδωσε ανάσα στην κυβέρνηση, δίνοντας της παράλληλα τη δυνατότητα να μιλήσει για θρίαμβο της διπλωματίας ενώ αποστέρησε από την αντιπολίτευση ένα επιχείρημα για σκληρή κριτική.

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης «χτυπάει κόκκινο» ωστόσο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η πολιτική δύναμη που θα διατηρήσει την ψυχραιμία της και θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις μέσω συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων, θα κερδίσει το στοίχημα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

H κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάδειξη θετικών ειδήσεων και δίχως πανηγυρισμούς αλλά με συμβολικές κινήσεις, θα επιχειρήσει να δείξει πως οκτώ χρόνια λιτότητας έχουν λάβει τέλος. Η είσοδος της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή μπαίνει σε εφαρμογή την Τρίτη 21 Αυγούστου και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιοριστεί σε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το μέγαρο Μαξίμου.

Το βάρος πλέον δίνεται στο πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενώ η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων φαίνεται να λειτουργεί ενισχυτικά αφού τόσο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, όσο και στις επικείμενες επισκέψεις Τσίπρα και Τσακαλώτου στην Νέα Υόρκη, η προσέλκυση των επενδύσεων αλλά και η παγίωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων.

Μέσα από τον επερχόμενο ανασχηματισμό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα της ανανέωσης και της επανεκκίνησης ενώ το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου κυβερνητικού σχήματος θα αποτυπώσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα εργαστούν οι νέοι υπουργοί υλοποιώντας τη βούληση του πρωθυπουργού «να σηκώσουν τα μανίκια και να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι εκ των πραγμάτων επιφορτισμένο με το δύσκολο καθήκον να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ της «κατάργησης των Μνημονίων με ένα άρθρο» και στις πληγές που άφησε τελικά το τρίτο Μνημόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ