ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Θα είμαστε συνεπείς, αλλά η Ευρώπη να κάνει διορθώσεις

Παυλόπουλος: Θα είμαστε συνεπείς, αλλά η Ευρώπη να κάνει διορθώσεις
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της ώστε να μείνει στην Ευρώπη αλλά και οι εταίροι της πρέπει στην πορεία να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις διευθέτησης του χρέους και τερματισμού της λιτότητας ανέφερε κατά την προσφώνησή του προς τον Γάλλο πρόεδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

"Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Η πραγματική ανάπτυξη, είπε ο κ. Παυλόπουλος, νοείται μόνο όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του υπό όρους κοινωνικού κράτους δικαίου.

Μιλώντας για τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι απέδειξαν πως ο ελληνικός λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαριστώντας τον θερμά και λέγοντας ότι "σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης".

Αναγνώρισε ότι "βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική" συμπληρώνοντας ότι "πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ