ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπορεί στους σχεδιασμούς του Μαξίμου να μην ήταν οι πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα Μνημόνια, ιδιαίτερα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ωστόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιθάκη έλαβε απροσδόκητη δυναμική αν κρίνει κανείς από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιθυμούν να παρατείνουν έστω για λίγο ακόμα το θετικό μομέντουμ της επίσκεψης Τσίπρα στο νησί του Οδυσσέα. Έτσι, προς το παρόν δεν κρίνεται σκόπιμος ένας επικοινωνιακός αιφνιδιασμός άμεσα και ο επικείμενος ανασχηματισμός μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον,το γραφείο του πρωθυπουργού συγκεντρώνει υλικό και στοιχεία από τα υπουργεία ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και αυτή η διαδικασία όπως φαίνεται δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Άλλος ένας λόγος για την μετάθεση του ανασχηματισμού είναι ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας να έχει κάνει δεκτή την εισήγηση για δομικό ανασχηματισμό κι ως εκ τούτου αναδεικνύεται η δυσκολία επίλυσης αυτής της εξίσωσης.

Τα νέα διλήμματα

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έδωσε απλώς το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του 2019. Στα λόγια του κ. Τσίπρα αποτυπώθηκε το νέο δόγμα με το οποίο η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφωθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Αυτό περιλαμβάνει αφενός τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνηση για ενίσχυση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων και αποκατάσταση των αδικιών που επέφεραν τα τρία μνημόνια και αφετέρου την αποκάλυψη και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των σκανδάλων που έχουν μέχρι τώρα διερευνηθεί ή τελούν υπό διερεύνηση.

Όλα αυτά εκ παραλλήλου με το ιδιαίτερα σκληρό ροκ το οποίο ο πρωθυπουργός είναι απολύτως διατεθειμένος να παίξει. «Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο, τίποτα δεν θα συγκαλυφθεί», είναι η σαφής δέσμευση προς τους πολίτες αλλά επίσης και η σαφής εντολή στα μέλη της κυβέρνησης και στους συνεργάτες του, σημερινούς και αυριανούς.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα γίνει και η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποτελέσουν και την κύρια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική περίοδο που δεν είναι άλλη από το «ή ΣΥΡΙΖΑ ή επιστροφή στα 40 χρόνια "αμαρτωλής" διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Και σε πιο θετικό τόνο, «η αριστερά μπορεί», το σύνθημα που λάνσαρε πρώτη η επίσημη εφημερίδα του κόμματος, η Αυγή, στο χθεσινό της φύλλο.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η περίοδος που ξεκίνησε χθες αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Μη έχοντας το άλλοθι των «δεμένων χεριών» λόγω μνημονίων πρέπει να αποδείξει όχι μόνο ότι είναι ανθεκτικός αλλά και ότι μπορεί να κυβερνήσει υλοποιώντας υποσχέσεις και σχέδια που είχε εξαγγείλει από το 2014.

Κυβερνητικά στελέχη είναι πεπεισμένα πως ο κόσμος έχει κουραστεί από τα οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας αλλά και από τον καταιγισμό κινδυνολογίας από την αντιπολίτευση και θεωρούν σημαντικό οι πολίτες να βιώσουν την ηρεμία μιας κανονικής χώρας δίχως δράματα και πισωγυρίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ