ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη ΝΔ: Φαβορί και αουτσάιντερ

Εκλογές στη ΝΔ: Φαβορί και αουτσάιντερ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον τα στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ξεκινά και η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές που θα αναδείξουν το νέο αρχηγό του κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, όπως πληροφορείται το cnn Greece από στενούς του συνεργάτες με τους οποίους και συνδιαμορφώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αναμένεται να “παίξει” το χαρτί του “στρατιώτη της παράταξης” ο οποίος ήταν πάντα παρών σε όλες τις μάχες, γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να λυθούν. Ο ίδιος θεωρεί, σύμφωνα με τι ίδιες πηγές, πως έχει μεγάλο ρεύμα στην κοινωνία καθώς κατάφερε να ανεβάσει ριζικά τα ποσοστά του κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Σε συζητήσεις του με βουλευτές του κόμματος που τον επισκέπτονται στο γραφείο του εξάλλου επισημαίνει πως στις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά το δημοψήφισμα η ΝΔ δεν ξεπερνούσε το 15% ενώ έχοντας μόνο λίγους μήνες στην αρχηγία του κόμματος και χωρίς ουσιαστικά να καταφέρει να προχωρήσει στις αλλαγές και στις κινήσεις που ήθελε, μπόρεσε σχεδόν να διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος.

Ο κ. Μειμαράκης συμφωνα με την τις επαφές που ήδη έχει πραγματοποιήσει και ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του με στελέχη της παράταξης, φαίνεται πως θα έχει και επίσημα τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ , των βουλευτών και όσων διατέλεσαν υπουργοί τα τελευταία χρόνια . Αυτή η στήριξη αναμένεται μάλιστα να δημοσιοποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αυτής εκστρατείας.

Τη στήριξη του στον Βαγγέλη Μειμαράκη δίνει και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος αν και δημόσια θα αποφύγει να τοποθετηθεί σε όσους τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού δηλώνει πως ο κ. Μειμαράκης είναι η μόνη λύση στην παρούσα στιγμή. Οσον αφορά την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα ο κ. Καραμανλής θεωρεί πως το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να είναι μέσα στο κοινοβούλιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στην εικόνα της παράταξης αλλά και επι της ουσίας στην άσκηση σοβαρής αντιπολίτευσης.

Τα τελευταία επεισόδια στην διαμάχη του κ. Μειμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά επιβεβαίωσαν αυτό που μέχρι τώρα ήταν λίγο πολύ γνωστό, το ότι υπάρχει μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντρών η οποία και έχει τις ρίζες της εδώ και πολύ καιρό. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε διαφωνήσει με το γεγονός ότι ο κ. Μειμαράκης αποφάσισε να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές στην παρούσα φάση ενώ θεωρεί, όπως λέει ο ίδιος σε στελέχη της ΝΔ πως δεν στηρίχθηκε από τον κ. Μειμαράκη όσο έπρεπε το κυβερνητικό του έργο κατά την προεκλογική περίοδο. Από την άλλη ο κ. Μειμαράκης θεωρεί πως ο Αντώνης Σαμαράς φέρει μεγάλη ευθύνη για την εικόνα της ΝΔ τα τελευταία χρόνια ενώ έχει ήδη βρεθεί απέναντι και στους συνεργάτες του πρώην προέδρου. Μαλιστα ο κ. Μειμαράκης , σύμφωνα με το επιτελείο του, βλέπει πίσω από τις επιθέσεις και την κριτική που δέχτηκε μετά την ήττα στις εκλογές από στελέχη του κόμματος όπως οι κκ Βορίδης και Γεωργιάδης τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μειμαράκης αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει πριν λίγες μέρες την παρέμβαση του Πάνου Καμμένου στο twitter όπου άφηνε να εννοηθεί πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει εντολή στον στενό πυρήνα του να μην ψηφίσει ΝΔ στις εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν οι δύο άντρες έχουν κόψει και την καλημέρα και είναι σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Μειμαράκη. Ποιός όμως θα είναι ο εκλεκτός του πρώην αρχηγού; Η εικόνα όπως παρουσιάστηκε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ δεν ξεκαθάρισε την κατάσταση. Στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά υποστήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα αλλά και του κ. Γεωργιάδη. Οπως φαίνεται πάντως στο τέλος και στον δεύτερο γύρο ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει , εστω και παρασκηνιακά τη στήριξή του στον Περιφερειάρχη Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευελπιστεί πως θα δελεάσει να τον στηρίξουν όσους επιθυμούν να υπάρξει μια νέα γενιά στα πράγματα προτάσσοντας και την ηλικία του αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον στενό κομματικό σύστημα και έχει δραστηριοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας πήγε ανέλπιστα καλά στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής συλλέγοντας πάνω από 150 υπογραφές. Ηδη στελέχη της ΝΔ που ηλικιακά βρίσκονται κοντά στον κ. Τζιτζικώστα εχουν ταχθεί στο πλευρό του ενώ ρεύμα φαίνεται πως έχει και μεταξύ των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Μακεδονία. Κοντά στον περιφερειάρχη φαίνεται να βρίσκονται και νέα στελέχη που κρατούν το τελευταίο διάστημα αποστάσεις από την ηγετική ομάδα όπως ο Δήμαρχος Γλυφάδας Παπανικολάου αλλά και το μέλος της ΠΕ Βασίλης Τοκάκης που αν και υπέγραψε την τελευταία στιγμή υπερ του Αδωνι Γεωργιάδη έχει δηλώσει πως διαφωνεί σε πολλά μαζί του.

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα προσπαθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο να εμφανιστεί αυτόφωτος και όχι ως γόνος μιας πολιτικής οικογένειας. Το στοίχημα για τον ίδιο είναι να καταφέρει να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη δυναμική που θα απορρέει από το έργο και τη δράση του τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη στήριξη του πατέρα του, όχι όμως και της αδερφής του Ντόρας η οποία και όπως φαίνεται θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μειμαράκη αν και δημόσια δεν προτίθεται να αδειάσει τον αδερφό της. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η κα Μπακογιάννη συμμετείχε σε συσκέψεις και συζητησεις σε καφε με στελέχη όπου εξομολογήθηκε οτι θα στηρίξει Βαγγέλη Μειμαράκη ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια έκανε λόγο για ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες με την αδερφή του. Οταν ρωτήθηκε πάντως αν θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη η ίδια απάντησε πως “ εννοείται.”

Αισθηση έχει προκαλέσει πάντως και η διαφαινόμενη διαφοροποίηση του Μάκη Βορίδη από την υποψηφιότητα του Αδωνι Γεωργιάδη. Αν και τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινή πορεία και διατηρούν πολύ καλές σχέσεις όπως φαίνεται ο κ. Βορίδης θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που όπως φαίνεται αναμένεται να κάνει και ο κ. Γεωργιάδης στον δεύτερο γύρο.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερεις υποψήφιοι δυσκολεύει το να υπάρξει ένας που θα πιάσει ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%. Σε αυτή την περίπτωση οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε νέα μονομαχία. Σε αυτή την περίπτωση οι συμμαχίες που θα υπάρξουν αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί ίσως κρίνουν και το αποτέλεσμα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πάντως αν τελικά περάσει στο δεύτερο γύρο και έχει απέναντί του τον Βαγγέλη Μειμαράκη ευελπιστεί πως θα λάβει τη στήριξη τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αδωνι Γεωργιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ