ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Πόσοι βγήκαν από τη φυλακή βάσει αναπηρίας με το νόμο Παρασκευόπουλου;

Ποτάμι: Πόσοι βγήκαν από τη φυλακή βάσει αναπηρίας με το νόμο Παρασκευόπουλου;
EUROKINISSI

Για μια νέα βιομηχανία χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις που προσβάλλει την Δικαιοσύνη, την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, κάνει λόγο το Ποτάμι και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά αναπηρίας που έγιναν με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου.

Με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση Φλώρου, επισημαίνοντας πως δεν ήρθε «από το πουθενά», αλλά είναι συνέπεια ενός κακού νόμου και η έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας από το Κ.Ε.Π.Α είναι το μέσο για την επίτευξη της αποφυλάκισης».

Το Ποτάμι θυμίζει μάλιστα, ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, όπου είχε επί λέξει πει προς την κυβέρνηση: «Δεν σας ενδιαφέρουν οι φτωχοδιάβολοι των φυλακών - σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι, σε αυτούς παρέχετε υπηρεσία. [...] Πώς θα μπορέσετε αύριο κύριε υπουργέ να αποτρέψετε την αποφυλάκιση ενός VIP κρατούμενου που θα σας φέρει δυο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια. [..] Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά όμως κύριε υπουργέ - δημόσιες σχέσεις κάνετε και είναι λυπηρό».

Με αφορμή δε, τις πληροφορίες που αναφέρουν πως περίπου 700 αποφυλακίσεις έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας, ανάμεσα δε, στους αποφυλακισθέντες ενδεχομένως να βρίσκονται και βαρυποινίτες του οργανωμένου εγκλήματος, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

1) Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.

2) Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας ψυχικής νόσου; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.

3) Πόσοι από τους ανωτέρω κρατουμένους ήταν καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.

4) Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση ή τροποποίηση της σχετικής διάταξης;

5) Ποια διαδικασία ακολουθείται από τα ΚΕΠΑ για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας και ποια διαδικασία ελέγχου για την αποφυγή έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών;

6) Πόσα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας έχουν βρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου από τα έτη 2015 και μετά;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ