ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελιγμός Τσίπρα για το αφορολόγητο – Το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση

Ο ελιγμός Τσίπρα για το αφορολόγητο – Το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση
EUROKINISSI/(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Mπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την 83η ΔΕΘ να μην δεσμεύθηκε ανοιχτά για την μη περικοπή συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει το ρεπορτάζ του CNN Greece, ωστόσο «έκλεισε το μάτι» στους συνταξιούχους λέγοντας πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι αντίθετες με αυτές του ΔΝΤ και πως δεν θεωρεί απαραίτητη την περικοπή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί ρήξη με τους θεσμούς αλλά επιδιώκει τη συναίνεσή τους αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Κι ενώ το ζήτημα των συντάξεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού με την απόφαση να μετατίθεται στις αρχές Νοεμβρίου και στο Eurogroup, οι αποφάσεις για το αφορολόγητο ουσιαστικά παραπέμπονται στην επόμενη κυβέρνηση, είτε αυτή της ΝΔ είτε αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Τσίπρας σε έναν έξυπνο ελιγμό «πετάει» το μπαλάκι της εφαρμογής ή της αναστολής του μέτρου αυτού στη ΝΔ και ταυτόχρονα περνάει το μήνυμα πως η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί «εάν συνεχιστεί η σοβαρή σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης» και υπό την προϋπόθεση πως η θητεία της κυβέρνησης θα ανανεωθεί. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, είτε θα αναγκαστεί να λάβει ακριβώς την ίδια δέσμευση είτε θα κληθεί να πάρει αντιδημοφιλείς αποφάσεις και να δεχτεί την μείωση του αφορολόγητου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αφορολόγητο ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να τραβήξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτευση, ταυτίζοντας τις θέσεις της με αυτές του ΔΝΤ. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, υποστήριξε ότι το σχέδιο Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρουσία ΔΝΤ στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε για την απόδοση 13ης σύνταξης από το κοινωνικό μέρισμα ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως, εφόσον υπάρξει ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος, το μέτρο θα προχωρήσει. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για την άμεση νομοθέτηση των μέτρων που εξάγγειλε και ειδικά αυτών που μπαίνουν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους:

• Την καταβολή αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστές και πανεπιστημιακούς
• Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35% από την 1η Ιανουαρίου 2019
• Τη μείωση από την 1η Ιανουαρίου 2019 και σε βάθος τετραετίας της φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%
• Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα
• Την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών
• Την εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου

• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σταδιακά, σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.
• Την ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.
• Την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού
• Την κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19
• Την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ