ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: «Η δική σας γενιά να μην επαναλάβει τα δικά μας επώδυνα λάθη», είπε ο ΠτΔ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: «Η δική σας γενιά να μην επαναλάβει τα δικά μας επώδυνα λάθη», είπε ο ΠτΔ

«Είμαστε όλοι κοντά σε εσάς, στις οικογένειες και στους καθηγητές σας». Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρέστη στην τελετή αγιασμού που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

«Για τους μαθητές των Λυκείων -και των Σχολείων βεβαίως εν γένει- άλλων περιοχών της χώρας, τέτοιες στιγμές είναι περίοδοι νηφάλιας περίσκεψης και προσδοκίας, μπροστά σε μια νέα σχολική χρονιά, αλλά και για πολλούς μαθητές μπροστά στην πρόκληση των Πανελλήνιων Εξετάσεων εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εδώ, σε ολόκληρη την περιοχή και φυσικά στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας για εσάς τις οικογένειές σας και τους καθηγητές σας η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά βαριά και η συγκυρία εξίσου δύσκολη. Στη μνήμη όλων κυριαρχεί η πρωτόγνωρη καταστροφή της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου και, κυρίως, η εκατόμβη των τραγικών θυμάτων της, που χάθηκαν τόσο άδικα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να σας πει: ξεχάστε τα όλα κοιτάξτε μόνο μπροστά. Θα σας πω κάτι διαφορετικό: μην ξεχνάτε και μην ξεχάσετε τίποτα από αυτή την τραγωδία.

Πριν απ' όλα, ας είναι αυτή η διαρκής μνήμη το οφειλόμενο και δίκαιο μνημόσυνο για τις ψυχές των συνανθρώπων μας που, όπως είπα, χάθηκαν τόσο άδικα.

Ύστερα, αυτή η μνήμη πρέπει να συμβολίζει διαρκώς και το δίδαγμα για το τι δεν πρέπει να συμβεί, ποτέ ξανά. Επομένως, και για το τι πρέπει να κάνει η δική σας γενιά για να μην επαναλάβει τα δικά μας, μεγάλα και επώδυνα, λάθη.

Και, τέλος, αυτή η μνήμη πρέπει να σας διδάσκει ότι η τραγική δοκιμασία δεν πρέπει να σας καταβάλει. Όλως αντιθέτως, πρέπει να χαλυβδώσει τις ψυχικές και διανοητικές σας δυνάμεις και ικανότητες, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι ν' αντιμετωπίσετε τις μελλοντικές αντιξοότητες της ζωής. Γιατί είναι βέβαιο -μακάρι να κάνω λάθος- ότι όπως έγινε ο κόσμος μας, και όχι μόνο στην χώρα μας, οι αντιξοότητες του μέλλοντος θα είναι πολλές και, δυστυχώς, πολλαπλώς απρόβλεπτες και διαβρωτικές.

Κλείνω την παρέμβασή μου με τις εξής λέξεις: μνήμη, δύναμη, περίσκεψη αλλά και αποφασιστικότητα. Κι ακόμη τούτο: Είμαστε όλοι κοντά σας, σ' εσάς, στις οικογένειές σας, στους καθηγητές σας. Η Θεία Πρόνοια να σας δίνει φώτιση και αντοχές. Καλή σχολική χρονιά. Και για όσους από εσάς έχετε μπροστά σας την προετοιμασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων, “καλό δρόμο” προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Μετά την τελετή του αγιασμού, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον εκτελεστικό πρόεδρο του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, για την προσφορά του ΟΠΑΠ στις πληγείσες περιοχές (ο οργανισμός είχε αναλάβει την ανακαίνιση δυο σχολικών μονάδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά).

Παρόντες στον αγιασμό ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ και ο επικεφαλής εταιρικών και ρυθμιστικών υποθέσεων της εταιρίας Οδυσσέας Χριστοφόρου.

«Εδώ και 60 χρόνια ο ΟΠΑΠ αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα ο κ. Ζίγκλερ και πρόσθεσε. «Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μείνουμε αδρανείς μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάμουμε ήταν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής. Έτσι προχωρήσαμε στην αποκατάσταση δυο σχολείων που υπέστησαν ζημιές. Εύχομαι στα παιδιά και στο διδακτικό προσωπικό να ευχαριστηθούν το ανακαινισμένο σχολείο τους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ.

Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ