ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πολιτικό μας καθήκον να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη

Τσίπρας: Πολιτικό μας καθήκον να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Το πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών». Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι».

Σχολίασε πως φυσικά ήταν ενδιαφέρουσα συζήτηση και για την Ελλάδα που, όπως είπε, αποτελεί ένα αντικείμενο εργασίας για την Ευρώπη μετά από 8 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων, για να τονίσει ότι «καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο και καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

«Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή που η Ευρώπη παλεύει να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές προκλήσεις, ο διάλογος είναι απαραίτητος μεταξύ μας», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης τόσο στις κοινωνίες μας -όπως η αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας- αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και της απειλής της συνοχής της ΕΕ, καθώς διάφορα κράτη-μέλη καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις.

«Ήταν πολύ χρήσιμο που ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα και που ξεκαθαρίσαμε πόσο απαραίτητο είναι για την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι πριν από 3 χρόνια που βρέθηκε στην Ολομέλεια για πρώτη φορά, κάποιοι ένιωθαν να απειλούνται από εκείνον γιατί θεωρούσαν επικίνδυνη τη θέληση του να αλλάξει η Ευρώπη. «Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που θέλουν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που θέλουν να την αλλάξουν».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να γίνει εγχείρημα των λαών μας. Είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ταγιάνι ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε πετύχει να επιβιώσει το κοινό σπίτι μας, η ΕΕ, από την οικονομική κρίση και ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, «είναι απαραίτητο να δουλέψουμε για μια Ευρώπη που θα είναι των λαών της και που θα υπογραμμίζει ξανά τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας».

Ερωτηθείς από Βρετανό δημοσιογράφο για το θέμα του Brexit, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γίνεται συλλογική και σκληρή δουλειά για να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους, του Ευρωπαίους πολίτες και τους Βρετανούς πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα βρεθεί ένας εποικοδομοητικός τρόπος να γίνει αυτό.

20026866

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Στις δηλώσεις του ο κ. Ταγιάνι επικέντρωσε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασιστεί αυτή η μεταρρύθμιση και ότι χρειάζεται μια καθαρή θέση.

Επισήμανε ότι για την Ελλάδα το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εκδήλωσε την αλληλεγγύη του και στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Είπε ότι «δουλεύουμε σκληρά για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία» και πως είναι σημαντικό, γιατί του χρόνου πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Σημείωσε ότι η συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορά, φέρνοντας το παράδειγμα της Σουηδίας.

Τέλος, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ