ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μαξίμου κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια

Επίθεση Μαξίμου κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, βάζοντας στο «στόχαστρο» τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα των δανείων τους. 

«Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες».

Τονίζεται δε, ότι θα «ήταν προτιμότερο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να «ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, τόνιζε ότι «παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης.

«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα 2 κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ίδια ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, μάλιστα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ψέλλισαν μισή συγγνώμη στον ελληνικό λαό» δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους Έλληνες φορολογούμενους ούτε έδωσαν λογαριασμό πού πήγαν τα χρήματα αυτά.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά του έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» του θέματος των δανείων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιεί τη «γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων».

«Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Πόσω μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει με δική του πρωτοβουλία σε εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων και πως έχει ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

«Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν» γράφει επίσης η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ