ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις

Το βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο που αφορά μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας με συνολικά 18 προαπαιτούμενα προς ψήφιση.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι επιθυμεί να δώσει προοπτική τετραετίας στην κυβέρνησή του, απόψε κατά την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών της δηλώσεων θα στηρίξει την ομιλία του σε δύο κεντρικούς πολιτικούς άξονες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος με βάση τα όσα έχει συζητήσει με τους συνεργάτες του, να υλοποιήσει στο ακέραιο τα προβλεπόμενα στη νέα συμφωνία και συγχρόνως να παρουσιάσει το ¨παράλληλο πρόγραμμα¨ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι τίποτε άλλο από κοινωνικές πολιτικές στοχευμένες στην ανακούφιση των πιο αδύναμων και την απλοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη. Κάτι που ανέφερε άλλωστε και στην κοινοβουλευτική του ομάδα επιδιώκοντας να πείσει τους βουλευτές του για την αναγκαιότητα των αλλαγών αλλά και για την βούλησή του να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί για εμφανές κοινωνικό στίγμα στην διακυβέρνησή του.

Κυβέρνητικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταδείξει στην κοινωνία που τού εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά το αξίωμα του πρωθυπουργού μέσα σε εννέα μήνες ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και θα επιτύχει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την χώρα. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρει στους συνεργάτες του μόνο μέσα από την υλοποίηση των συμπεφωνημένων αλλαγών και ρυθμίσεων μπορεί να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο με τους εταίρους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πει σύμφωνα με πληροφορίες από το βήμα του κοινοβουλίου πως η κυβέρνησή του θα φανεί άξια της επιλογής του ελληνικού λαού φέρνοντας στην χώρα όλες τις απαραίτητες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη για να ανασάνει και να βγει από την κρίση με στόχο να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της και να γίνει εκ νέου ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην ενωμένη Ευρώπη. Κάτι που όπως θα πει έχει ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ, κατά το οποίο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, ενδεχομένως ακόμη και τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για επίλυση του Κυπριακού, σε μία περίοδο που συμπίπτει ωστόσο με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Νωρίτερα και ειδικότερα στις 22 και 23 Οκτωβρίου την Αθήνα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Φρανσουά Ολάντ προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ως γνωστόν ο Γάλλος Πρόεδρος έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης και βοήθησε τα μάλα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές. Όλα αυτά με την Γαλλία να διατηρεί τα πρωτεία στο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ενώ παραμένει πάντα ενεργό το ενδιαφέρον της για μεταφορά τεχνογνωσίας προς την χώρα μας πρωτίστως σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός απόψε αναμένεται να προσδιορίσει- το είπε άλλωστε στην κοινοβουλευτική ομάδα- ως πρώτο βήμα της κυβέρνησής του την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες και να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εμφανίζεται δε αποφασισμένος να πετύχει την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών αποφεύγοντας οποιοδήποτε κούρεμα στις καταθέσεις των πολιτών, κάτι για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει διαβεβαιώσεις και από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στα ανοιχτά θέματα του Μνημονίου και θα υποσχεθεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δώσουν μάχες με σχέδιο και προτάσεις ούτως ώστε οι τελικές αποφάσεις να κινούνται προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να διατηρήσει ισορροπίες και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεδομένου ότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δείχνουν αυξημένες ευαισθησίες για θέματα που αγγίζουν τον μέσο πολίτη.

Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ για τον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές
  • Η ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Εκ παραλλήλου όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να αφήσει το στίγμα μίας άλλης αντίληψης εκφράζοντας τα συμφέροντα των πολλών. Και θα κάνει ιδιαίτερα μνεία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Επίσης θα αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και θα μιλήσει για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην Δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για ένα αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση, όλοι, ακόμη και οι ανασφάλιστοι ακόμη και για νοσηλεία. Θα ανακοινώσει μεγάλες παρεμβάσεις στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας και θα υπερασπιστεί τον νόμο Μπαλτά ζητώντας να γίνει σοβαρός διάλογος με την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα με την συμμετοχή και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι κυβερνητική προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να κινητοποιηθούν πόροι που μπορούν να δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ