ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγωγή της πόλωσης στο Σάλτσμπουργκ

Εξαγωγή της πόλωσης στο Σάλτσμπουργκ
EUROKINISSI

Δεν έλειψαν τα εκατέρωθεν πυρά από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την άτυπη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ υπό την προεδρία της Αυστρίας με κύριο αντικείμενο το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε επιτέθηκε στην κυβέρνησηλέγοντας πως η Ελλάδα είναι απούσα από τη συζήτηση για το μεταναστευτικό παραθέτοντας τρεις λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Και ο τρίτος λόγος είναι ότι δυστυχώς, επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό. Και αυτό παρότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας» είπε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις αυτές απάντησε με σχετική ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλεί τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για το ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα. Τέτοιες υπηρεσίες δεν τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Του αρκούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κούρτς».

Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «φωτογράφισε» τον κ. Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) λέγοντας πως:

Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης

Η ατζέντα και οι διαφωνίες

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής καταγράφηκε σύγκρουση, η οποία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταξύ των αντιμεταναστευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και εκείνων που προωθούν την αλληλεγγύη ως τη λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα. Μάλιστα, στη σύνοδο του Ιουνίου έπεσε στο τραπέζι μια νέα πρόταση για hotspots στη θάλασσα τις λεγόμενες πλατφόρμες αποβίβασης, κάτι που επανέλαβε προ ημερών ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι. Μια άλλη πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο αφορά τη δημιουργία hotspots σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, κάτι που προωθεί με κάθε τρόπο ο αυστριακός καγκελάριος Κούρτς.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, ωστόσο αντιμεταναστευτικές χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Αυστρία δεν έχουν κοινή θέση και το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που προκαλούν οι διαφωνίες για το μεταναστευτικό πρόκειται να συζητηθεί και το Brexit. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα απασχολήσει εκτενώς μια έκτακτη σύνοδο κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Οι θέσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοψίζονται στα εξής πέντε σημεία:

1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.
2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.
3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.
4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.
5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ