ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση ΕΣΡ: Πόσο προβλήθηκαν οι θέσεις των κομμάτων το 2017

Έκθεση ΕΣΡ: Πόσο προβλήθηκαν οι θέσεις των κομμάτων το 2017
EUROKINISSI

Στοιχεία αναφορικά με το πόσο προβλήθηκαν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων το 2017 περιλαμβάνει η έκθεση πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το συγκεκριμένο έτος, που παραδόθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η συνολική χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων για το 2017 ανά τηλεοπτικό σταθμό και ο μέσος όρος προβολής τους.

pinakas1

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πίνακα 1, τα υψηλότερα ποσοστά χρονικής έκθεσης αφορούν στο κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και αποκλίνουν θετικά από τα εκλογικά ποσοστά του. Τα υψηλότερα ποσοστά για το ως άνω κόμμα καταγράφονται στην περίπτωση της ΕΡΤ1. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω τάση έχει παρατηρηθεί διαχρονικά στην περίπτωση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που παρουσιάζονται στον πίνακα, πλην του ALPHA, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο από το 2016 στην έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά χρονικής έκθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλησιέστερα των εκλογικών ποσοστών της και οι σχετικές θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις δεν είναι σημαντικές, με εξαίρεση τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, όπου απαντάται το χαμηλότερο ποσοστό χρονικής έκθεσής της (14,7%). Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος που αφιέρωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην προβολή των μικρότερων κομμάτων υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών τους, με εξαίρεση το συγκυβερνών κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και τον συνασπισμό Δημοκρατική Συμπαράταξη.

pinakas2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα 2 και όπως έχει παρατηρηθεί και κατά τα προηγούμενα έτη, υπάρχουν αρκετές αναλογίες με τα στοιχεία χρονικής έκθεσης, αν και τα ποσοστά εμφανίσεων των στελεχών των πολιτικών κομμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν περισσότερο την εκλογική δύναμη τους. Και στον πίνακα 2 παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά για το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι εξίσου υψηλά με τα ποσοστά χρονικής έκθεσης.

Επίσης, τα ποσοστά εμφανίσεων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις περιπτώσεις των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά χρονικής έκθεσης, αλλά προσεγγίζουν την κοινοβουλευτική της δύναμη, με εξαίρεση τα ποσοστά της ΕΡΤ1 (18,2%). Αντιθέτως, σημαντική είναι η θετική απόκλιση που σημειώνεται από τα εκλογικά ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ