ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Μπακογιάννη: Της... οίησης το ανάγνωσμα στην ερώτηση για τις τράπεζες

Τσίπρας - Μπακογιάννη: Της... οίησης το ανάγνωσμα στην ερώτηση για τις τράπεζες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή μεταξή του Αλέξη Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησε σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ζήτησε να συμπεριληφθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», είπε.

Και πρόσθεσε: «Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει».

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού: «Σας απαντώ με έναν αντίστοιχο τίτλο ταινίας: Κοίτα ποιος μιλάει. Αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί 25 χρόνια».

Η κ. Μπακογιάννη, ωστόσο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ακόμα και για οίηση και καισαρισμό: «Από το έδρανο στο οποίο κάθεστε έχουν μιλήσει σπουδαίοι ηγέτες. Συμφωνούσαμε, διαφωνούσαμε, ενίοτε εντόνως. Αναγνωρίζαμε όμως πάντα το πολιτικό κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού. Ουδείς όμως κύριε πρόεδρε, δεν έχει επιδείξει τέτοια οίηση, με όλο το σεβασμό λοιπόν είναι νωρίς για επιδείξεις τέτοιου καισαρισμού. Όλοι όσοι έχουμε ασκήσει εξουσία γνωρίζουμε δύο πράγματα, πρώτον ότι όλοι κάναμε νομοτελειακά λάθη και δεύτερο ότι η εξουσία άμα δεν προσέξεις σε απομακρύνει από την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο κ. Πρωθυπουργέ ότι σε αυτά που μόλις είπατε η ΚΟ σας σας χειροκρότησε μόνο μία φορά, όταν επιτεθήκατε στη ΝΔ», τόνισε.

«Σας επιστρέφω τα περί οίησης κ. Μπακογιάννη. Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι και έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου, ούτε καν αυτή την οίηση δεν έχω», απάντησε ο πρωθυπουργός καταγγέλοντας εκείνους που πίστευαν ότι «μέσα από μια πιθανή αποτυχία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα ξαναέφερναν στο προσκήνιο το σενάριο για Grexit», και εκείνους τους ακραίους κύκλους-όπως τόνισε- που «καρτερούσαν» να οδηγηθεί σε αποτυχία η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχο τους.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχουν και διαρροές που αποδεικνύουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται ενώ απευθύνομενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε: «Θα είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία αυτό για την οποία όλοι θα πρέπει να χαίρεστε και όλοι να προχωρήσουμε μαζί ώστε να βγει ο τόπος από αυτή την ομηρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ