ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: To δημοψήφισμα δεν είναι όρος της συμφωνίας

Κοτζιάς: To δημοψήφισμα δεν είναι όρος της συμφωνίας
REUTERS/Costas Baltas

«Το δημοψήφισμα δεν είναι νομικός όρος της συμφωνίας»: αυτό υπενθύμισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρει πως αποτελεί απλώς μια επιλογή της κυβέρνησης Ζάεφ.

H θέση αυτή αποτελεί μια έμμεση απάντηση στα όσα έγραψε χτες σε κοινωνικά δίκτυα ο Πάνος Καμμένος, που ανέφερε ότι το 68% των πολιτών «ακύρωσε τη συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι για τα σκοπιανά πολιτικά πράγματα η συμμετοχή δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο παρουσιάζεται. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο Ιβάνοφ εξελέγη πρόεδρος με 520.000 ψήφους, την ώρα που στο δημοψήφισμα ψήφισαν 620.000.

«Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της πΓΔΜ ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς εάν περίμενε το αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων υπήρχε η εκτίμηση πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα είναι ανάμεσα στο 40-45%. «Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%» είπε ο κ. Κοτζιάς, και συμπλήρωσε: «Τελικά ήταν πιο χαμηλό από αυτό».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ θα κέρδιζε την εκλογική διαδικασία.

Αναφερόμενος στο πότε θα φτάσει η συμφωνία στην ελληνική βουλή, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Πρέπει να φτάσει τον Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί». Ωστόσο, εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς της πΓΔΜ, θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει απευθείας συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Μάλιστα, τόνισε πως αποτελεί μεγάλη επιτυχία του το γεγονός ότι την πρόταση που κατέθεσε το 2015 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι εγγυήσεις και η απομάκρυνηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ