ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει

Παυλόπουλος: Ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στον πρόδηλο ναζιστικό κίνδυνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη Σφακίων ως μαρτυρικού χωριού, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της σφαγής στις 8 Νοεμβρίου του 1943.

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη «να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει».

«Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεπηδάνε μορφώματα τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς συνεχιστές αυτής της θηριωδίας αυτής της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε σε τέτοια μορφώματα να καθορίσουν ξανά το μέλλον μας και ιδίως το μέλλον της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πρώτον ότι για εμάς τους Έλληνες η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή και μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζούμε. Και γι’ αυτό με κάθε τίμημα ακόμα και με τη θυσία της ζωής μας θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας τα σύνορά μας την κυριαρχία μας που υπενθυμίζω πια πως το έδαφός μας και τα σύνορά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Και αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας εμείς οι Έλληνες και το έθνος των Ελλήνων θα το πράξει και θα το εκπληρώσει μέσα από όρους αρραγούς ενότητας διότι ξέρουμε τους όρους της ενότητας και το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο ξανά να κάνουμε λάθη μέσα από διχόνοιες και διχασμούς που ξέρουμε ότι στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού» δήλωσε ο ΠτΔ.

Τέλος, αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις και στο κατοχικό δάνειο, σημειώνοντας πως είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. «Είμαι βέβαιος πως και η Γερμανία μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο, μια χώρα που συμπαραστάθηκε ενεργώς και με προσωπικότητές της στην τελευταία περιπέτεια της χώρας μας ξέρει ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζέρβο, η αναγνώριση του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τους διαχρονικούς αγώνες των Καλλικρατιανών που έδωσαν το «παρών» σε όλα τα προσκλητήρια για ελευθερία και ανεξαρτησία. «Πρόκειται για ένα χωριό με τέσσερα ολοκαυτώματα και δεκάδες νεκρούς. Είναι δικαίωση για τους κατοίκους του Καλλικράτη, η Πολιτεία έπραξε το χρέος της και εμείς δηλώνει περήφανοι γι’ αυτή την απόφαση», τόνισε ο κ. Ζερβός.

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού την κυβέρνηση εκπροσώπησε επισήμως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δήμαρχοι της Κρήτης, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη χώρα Σφακίων όπου θα ανακηρυχθεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σφακίων, επίτιμος δημότης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ