ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με νέα αλλαγή εμβλήματος

Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με νέα αλλαγή εμβλήματος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η παρουσίαση του νέου σήματος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πυρσό να επιστρέφει ως σημείο αναφοράς του ενωτικού χαρακτήρα που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσίαση του νέου λογότυπου πρόκειται να έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο πυρσός υπήρξε εξαρχής επιλογή του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας έχει μακρά ιστορία με τον πυρσό να κάνει την πρώτη του εμφάνιση μεταξύ του πρώτου προσυνεδρίου του 1977 και του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979, ενώ στα ψηφοδέλτια εμφανίστηκε το 1985, συμβολίζοντας το ελληνικό φως και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού.

Η πρώτη απόπειρα να αποσυρθεί ο πυρσός έγινε επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οποίος επέλεξε ένα ουράνιο τόξο ως λογότυπο της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων του 1989 και 1990. Επί προεδρίας Μιλτιάδη Έβερτ, ο πυρσός είχε και πάλι την τιμητική του.

Στο προσυνέδριο τον Ιανουάριο του 2000, ο Κώστας Καραμανλής αντικατέστησε τον παραδοσιακό πυρσό με τρία τρίχρωμα περιστέρια και κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 εξαφανίζεται τελείως από κάθε έγγραφο του κόμματος.

4509956


Πηγή: Eurokinissi

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρώντας από τα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης, αλλάζει το 2011 το σήμα της παράταξης με τον πυρσό να έχει αντικατασταθεί με μια τεθλασμένη γραμμή προκαλώντας πλήθος ποικίλων αντιδράσεων σε κύκλους του κόμματος.

4462858


Πηγή: Eurokinissi

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο Μπενάκη θα παρευρεθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ