ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση με φόντο τον χρηματιστηριακό δείκτη

Σύγκρουση με φόντο τον χρηματιστηριακό δείκτη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θετικό σήμα θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τηναναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch και εκτιμά πως πρόκειται για την καλύτερη απάντηση προς όσους επενδύουν στην καταστροφολογία.

Με σχετική ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χθες, έκανε λόγο για limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη».

Η αναβάθμιση έρχεται εν μέσω «σφυροκοπήματος» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το οποίο κατά γενική ομολογία οφείλεται τόσο σε αντικειμενικούς λόγους όσο και σε πολιτικούς, με την Ιταλία να αποτελεί σημαντικό παράγοντα των αναταράξεων στις αγορές.

Η τροχιά σύγκρουσης που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί αναταραχή στις αγορές ομολόγων που συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, μαζί με όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Ο Σαλβίνι ξεκάθαρα χθες παρουσία της Λεπέν, δήλωσε ευθέως το ζητούμενο, να πάρει την Ευρώπη στα χέρια του, με μια πολεμική ρητορική κατά των Βρυξελλών. Με αυτό τον τρόπο το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά ειδικό βάρος, αφού η σύγκρουση είναι πλέον μεταξύ δύο κόσμων και δύο διαφορετικών αντιλήψεων για την πορεία της Ευρώπης.

Παρά την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα, η κυβέρνηση αποσυνδέει την Ελλάδα από την Ιταλία επισημαίνοντας πως η χώρα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια και δεν έχει λόγο να βιάζεται να διακινδυνεύσει μια έξοδο στις αγορές. Την ίδια ώρα, εξετάζει τρόπους για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε ελαφρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, αδυναμία πάνω στην οποία σπεκουλάρουν οι αγορές.

Στο σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα απαιτούσε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια καθώς και συνεχιζόμενη βελτίωση του προφίλ των τραπεζών στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους.

«Πυρά» κατά Στουρνάρα

Σαφείς αιχμές άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, λέγοντας πως «όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν στις επανειλημμένες τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα για λήψη της πιστοληπτικής στήριξης απορρίπτοντας την «καθαρή έξοδο» που επιθυμούσε η κυβέρνηση τη στιγμή που σε ζήτημα της αρμοδιότητάς του, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές για να δηλώσει τελικά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ