ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» από ΑΝΕΛ: Ρίχνουμε την κυβέρνηση αν ο Μητσοτάκης δεσμευθεί στο ονοματολογικό

«Βόμβα» από ΑΝΕΛ: Ρίχνουμε την κυβέρνηση αν ο Μητσοτάκης δεσμευθεί στο ονοματολογικό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια νέα προσέγγιση των ΑΝΕΛ στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θεόδωρος Τοσουνίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Μέρα».

Ο κ. Τοσουνίδης είπε πως οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας που θα κατέθετε η ΝΔ υπό τον όρο εφόσον κ. Μητσοτάκης εκλεγεί, δεν θα δεχτεί να κάνει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Τότε, όπως είπε, θα υπήρχε βάση για συζήτηση με την Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρόκληση - πρόσκληση προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση να σηκώσει το γάντι και να πάρει σαφή θέση στο ονοματολογικό, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία αλλά και μια προσπάθεια να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα του αν αποτελεί πραγματική πρόθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή είναι μπλόφα, η δήλωση βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό κυρίως ως προς τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και υπάρχει συμφωνία για κυβερνητικό μορατόριουμ σε σχέση με αυτό το θέμα.

Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του κ. Τσίπρα αλλά και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στη νέα αυτή θέση των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τοσουνίδης είπε επίσης πως κατά τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία ωστόσο το κόμμα θα ζητήσει πίσω τις έδρες από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους στην κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συμπληρώντας ωστόσο πως ο Πάνος Καμμένος συνομιλεί απευθείας με τον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ