ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραχάννας: Ανάγκη ολοκλήρωσης του συστήματος εισροών-εκροών στην αγορά καυσίμων

Καραχάννας: Ανάγκη ολοκλήρωσης του συστήματος εισροών-εκροών στην αγορά καυσίμων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τα εύσημα στην ΑΑΔΕ για τις συντονισμένες προσπάθειες που διενεργεί το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια καταπολέμησης της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, αποδίδει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας.

Επισημαίνει ωστόσο, την αναγκαιότητα να τεθεί το συντομότερο σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς λείπει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την πιστοποίησή του.

«Είναι ντροπή κάποιοι να κλέβουν τον Έλληνα καταναλωτή, που τα τελευταία χρόνια βιώνει δύσκολες στιγμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραχάννας με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εισηγείται δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άμεση επιβολή ποινών για νοθεία και λαθρεμπόριο, με διασφάλιση αδιάβλητων ελέγχων που θα διενεργούνται παρουσία εισαγγελέα.

Παράλληλα, προβλέπει ριζική αλλαγή του τοπίου στην αγορά καυσίμων σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών Οδηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών. «Όσοι πιστεύουν ότι μετά από πέντε χρόνια θα πωλούν μόνο πετρέλαιο κίνησης και βενζίνες και θα ζήσουν, θα διαψευστούν», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και επισημαίνει ότι τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να είναι μέρος της εξίσωσης της λύσης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Για την εγχώρια αγορά καυσίμων, ο κ. Καραχάννας επαναλαμβάνει ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 40% και το 2018 παραμένει στάσιμη, με τον τουρισμό να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τις πωλήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ