ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για προσφυγικό: Επιβολή κυρώσεων για όσες χώρες δε συμμετέχουν στην αλληλεγγύη

Βίτσας για προσφυγικό: Επιβολή κυρώσεων για όσες χώρες δε συμμετέχουν στην αλληλεγγύη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς και στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ που διαφοροποιούνται από την αρχή δίκαιης κατανομής προσφύγων, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βίτσας σε σημερινή του ομιλία.

Μιλώντας σε ημερίδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματείας ισότητας των Φύλων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «Δουβλίνου 4».

Ο κ. Βίτσας επέκρινε τη στάση των οκτώ χωρών του Βίζενγκραντ οι οποίες δεν αποδέχονται πρόσφυγες ή μετανάστες και αντί αυτού «χτίζουν τοίχους», εκτιμώντας ότι στοχεύουν στην αναθεώρηση της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων,γνωστής και ως Σύμβασης του 1951.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. «Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο από το 2015 και μετά, από αυτούς, οι 26.000 βρίσκονται στο πρόγραμμα Εστία της Ύπατης Αρμοστείας και φιλοξενούνται σε σπίτια και διαμερίσματα όπως της Λιβαδειάς, του Ηρακλείου και της Θήβας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η Σάμος βρίσκεται σε χειρότερη θέση παρόλο που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν επικεντρωθεί στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Μόρια. «Στόχος, μόλις ελαφρύνουμε τη Μυτιλήνη, είναι να επικεντρωθούμε στη Σάμο και στη Χίο ώστε να απαλυνθούν αυτά τα νησιά» σημείωσε. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση των συνόρων» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της Συνθήκης της Γενεύης.

«Είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη εξέταση της αιτήσεως ασύλου. Χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα ασύλου στην Ευρώπη με κοινό προφίλ και κοινές διαδικασίες επιστροφών» είπε, ενώ εκτίμησε πως το ΑΕΠ, η έκταση και ο πληθυσμός κάθε χώρας οφείλουν να είναι κριτήρια για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ