ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για αιγιαλίτιδα ζώνη: Δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία

Τζανακόπουλος για αιγιαλίτιδα ζώνη: Δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία
EUROKINISSI

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανένα για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία», έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. 

«Επιλέγουμε την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αρχής γενομένης από το Ιόνιο», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε και θα διαπραγματευθούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η απόφαση, ώστε η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια να γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα, είναι κάτι που αποφασίσθηκε στη χθεσινή τετράωρη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, καθώς θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό.

«Η ουσία της πολιτικής δεν αλλάζει. Επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το εάν αυτό θα γίνει με προεδρικά διατάγματα ή με νόμο, δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής. Τίποτε δεν κρύβεται. Μην ψάχνουμε για υπόγεια ή κρυφά μηνύματα εκεί που δεν υπάρχουν. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ένσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα γίνει συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι η επιλογή της κυβέρνησης για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο που δεν περιλαμβάνει και το Αιγαίο, δείχνει υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «λανθασμένη κριτική» και είπε ότι η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει άγνοια του διεθνούς δικαίου.

«Τόσο δικαιϊκά όσο και τεχνικά και πρακτικά, η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος από μια πλευρά δεν σημαίνει απεμπόληση του κυριαρχικού δικαιώματος από μια άλλη» τόνισε και συμπλήρωσε: «η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική διότι με τον τρόπο που τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα σε όποιον επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ