ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης στο CNN Greece: Το στοίχημα για την Αθήνα &οι άξονες του πολιτισμού της καθημερινότητας

Μπακογιάννης στο CNN Greece: Το στοίχημα για την Αθήνα &οι άξονες του πολιτισμού της καθημερινότητας

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» το βράδυ της Δευτέρας, δίπλα στον Κώστα Μπακογιάννη, όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων. Το «σκηνικό» που στήθηκε στο Piraeus 117 Academy ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, αφού ο χώρος εσωτερικά γέμισε, ενώ έκλεισε και η Πειραιώς από το πλήθος κόσμου που συνέρρευσε για να στηρίξει τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στο νέο στόχο που έχει θέσει.

Υπό τους ήχους του «A Sky Full Of Stars» των Coldplay, ο Κώστας, ή Κωστής για τους ανθρώπους του, ανέβηκε χαλαρός στη σκηνή. Αφού χαιρέτησε τη νεολαία που στεκόταν στο πλάι του, πάνω στη σκηνή για το υπόλοιπο της ομιλίας του, δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και πάρα πολύ μεγάλη η τιμή, που είστε τόσοι συγκεντρωμένοι εδώ απόψε και θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε ότι πατάω γερά στα πόδια μου. Δεν είστε εδώ μόνο για εμένα, αλλά γιατί πιστεύετε σε αυτή την πόλη, είστε εδώ γιατί αντιστέκεστε στην αδιαφορία, την ανασφάλεια, την αδράνεια. Η Αθήνα μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να σηκωθεί ψηλά, με περηφάνεια», δηλώνοντας ουσιαστικά και το motto της καμπάνιας, που θα επικοινωνηθεί στο εξής με τα «ΑΘΗΝΑ ψηλά» και «Σηκώνουμε ανάστημα».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Οικονόμου, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γιώργος Πατούλης, ο Σίμος Κεδίκογλου κ.ά.

Από το Καρπενήσι στο Δήμο Αθηναίων

Ουσιαστικά συστήθηκε στους παρευρισκόμενους, περιγράφοντας την «πολύ όμορφη εμπειρία του», όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από το Καρπενήσι. Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως μπήκε σε αυτήν την περιπέτεια από «μια βαθιά αίσθηση καθήκοντος», καθώς είχε «μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, το βάθος ενός χρέους», να ολοκληρώσει «ένα έργο που έμεινε μισοτελειωμένο και ένα όραμα που κάποιοι δεν το άφησαν να παραδοθεί».

Η απόφαση για τον Δήμο, όπως αποκάλυψε, δεν ήταν καθόλου απλή. «Η Αθήνα είναι μια και μοναδική, είναι η πόλη των πόλεων. Η Αθήνα είναι η πόλη των εκατομμυρίων θαυμάτων. Πολύ μεγάλο το βάρος αυτής της πόλης, πολύ μεγάλη η πρόκληση, είναι απόφαση ζωής», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να δηλώσει «ερωτευμένος» με την Αυτοδιοίκηση, καθώς «ανοίγουν σπίτια και αγκαλιές. Μαθαίνεις να περπατάς στα παπούτσια του άλλου και κάνεις το πρόβλημα του άλλου δικό σου. Η Αυτοδιοίκηση σε μαθαίνει να είσαι ταπεινός».

Η «Φωνή Αρχών και Εμπιστοσύνης»

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφέρει μερικά από τα σημεία του προγράμματος που έχει σκοπό να προωθήσει, την επαύριον της εκλογής του. Αφού ξεκαθάρισε πως για εκείνος «η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή», ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε σε μία σειρά «Αρχών και Εμπιστοσύνης»:

- Η Αθήνα είναι οι άνθρωποί της, όσοι ζουν, εργάζονται και την επισκέπτονται.

- Ο δήμαρχος δεν είναι διαιτητής μικρών ή μεγάλων συμφερόντων ή τερματοφύλακας απέναντι σε ένα επιθετικό κράτος που βαράει πέναλτι. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μένει κλεισμένος στο γραφείο του, πρέπει να είναι παντού. Πρέπει να δώσει όλες τις μάχες. Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο.

- Η Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να ξεπερνάει αρχές και να γκρεμίζει τείχη. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία και τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα. Είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας επιλογές, αλλά η κοινωνία απαιτεί υπερβάσεις, χωρίς στεγανά και παρωπίδες.

- Ο δήμος Αθηναίων έχει γεράσει και σκουριάσει. Πρέπει να γυρίσει ανάποδα.

- Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ιστορία γράφουν οι ομάδες. Κανείς δεν νικάει μόνος του. Ο δήμαρχος δεν είναι τίποτε παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας. Η Αθήνα μπορεί να είναι υποχρέωση του δημάρχου, αλλά είναι δικαίωμα όλων μας.

bak entos2

Το επιχειρησιακό σχέδιο και ο στρατηγικός στόχος

Ο Κώστας Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα έχει σαφή βήματα και χρονοδιαγράμματα. «Θα είναι ένα σχέδιο απολύτως κοστολογημένο, στη βάση των πραγματικών οικονομικών μας δυνατοτήτων. Ένα σχέδιο που θα είναι έτοιμο να πάει στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο».

Θέλουμε αυτή η αυτή η πόλη να είναι γνωστή, για:

- Τη δημόσια ασφάλεια χωρίς την οποία, οτιδήποτε άλλο, καθίσταται άκυρο

- Τη λειτουργία της πόλης, ώστε να είναι ανθρώπινη

- Την ανάκτηση του δημόσιου χώρου με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά.

Στρατηγικός στόχος: Ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας, ο ωραιότερος περίπατος της Ευρώπης.

«Ξεκινάμε έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα. Θα σας συναντήσω στις γειτονιές της πόλης, θα την περπατήσω, θα πάω από άκρη σε άκρη, για να ακούσω και να μιλήσω μετά. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι ότι μιλάνε περισσότερο απ’ ό,τι ακούνε», είπε φανερά συνειδητοποιημένος ο κ. Μπακογιάννης.

Την πρώτη του ομιλία ως υποψήφιος Δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας την ολοκλήρωσε με τη φράση: «Να ξανασηκώσουμε την Αθήνα, από τη μιζέρια, στον φόβο και στο σκοτάδι. Ελάτε όλοι να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ